Xωρίς απόφαση έληξε το σημερινό Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί ιδιαίτερα, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη φορά που η εκταμίευση θα αναβληθεί, κάτι που αναμένεται να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής.
Εξ αρχής οι πιθανότητες λύσης σήμερα ήταν από πολύ χαμηλές έως μηδενικές για κάποιες πηγές. Σχεδιαζόταν να υπάρξει απλά μία εξέταση της κατάστασης.
Είχαν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως (μέσω επιστολών αλλά και τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο) οι οποίες όμως φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αλλά και η σχετική ρύθμιση τελικά δεν κατατέθηκε στη Βουλή.
Ωστόσο πλέον δίδεται ακόμα μία ευκαιρία για διαπραγμάτευση, δια ζώσης αυτή τη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει – προς ώρας – να διατηρείται η 1η Απριλίου ως ημερομηνία καθόδου των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.
Το εν λόγω ραντεβού όμως έχει οριστεί εδώ και πολύ καιρό, με άλλο σκοπό. Αρχικά είχε ως στόχο την εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης. Και τούτο αφού θεωρείτο ότι όλα θα είχαν λήξει μέχρι τώρα και η «δόση» των 970 εκατομμυρίων ευρώ θα είχε δρομολογηθεί.
Πλέον όμως ουσιαστικά «μπλέκεται» η δεύτερη με την τρίτη αξιολόγηση. Η κάθοδος των θεσμών την προσεχή Δευτέρα πλέον διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων με «φόντο» την υπουργική σύνοδο της 5ης Απριλίου κατά την οποία θα επιχειρηθεί να μην υπάρξει άλλο ένα «ατύχημα». Ο λόγος για μία αποτυχία εύρεσης λύσης, την οποία δεν επιθυμούν ούτε οι δανειστές λόγω των Ευρωεκλογών.
Κομβικό για τους «θεσμούς» στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης είναι ο νέος νόμος προστασίας αδύναμων δανειοληπτών να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αποκαθιστά την τρωθείσα κουλτούρα πληρωμών.
Με τη λογική αυτή, οι διαπραγματεύσεις της εσχάτης ώρας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο έχουν ως κεντρικό άξονα τη συμφωνία για τον καθορισμό των περιουσιακών κριτηρίων που θα παρέχουν προστασία στον δανειολήπτη. Παράλληλα, πρέπει να διευθετηθεί σαφώς νομικά και ο χειρισμός των περίπου 170.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη και να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες με τις πολύμηνες διαδικασίες και τις δυνατότητες εφέσεων. Οι «θεσμοί» ζητούν οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις να κριθούν για την επιλεξιμότητά τους από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προβλέπει ο νέος νόμος, με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη και εφόσον δεν τα πληρούν, να ανακαλείται αυτομάτως η προστασία.