Έρχεται το Σούπερ Τσάμπιονς Λιγκ

Το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, πρόκειται να αλλάξει ριζικά μορφή και δομή από το 2024, καθώς η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) ενέκρινε την έναρξη συζητήσεων επί τούτω.

Το Σούπερ Τσάμπιονς Λιγκ, όπως σχεδιάζεται να ονομαστεί, έρχεται να «ταράξει τα νερά» και να αυξήσει τα έσοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Η νέα διοργάνωση θα είναι «κλειστή», κάτι σαν την μπασκετική Ευρωλίγκα με τα εγγυημένα συμβόλαια και ιδρυτικά μέλη τους ποδοσφαιρικούς «κολοσσούς» της ηπείρου: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Γιουβέντους, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου.

Άλλοι μεγάλοι σύλλογοι, όπως για παράδειγμα οι Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Ρόμα κλπ θα μπορούν να συμμετέχουν ως «επισκέπτες» μεταξύ των συνολικά 32 ομάδων που θα προβλέπονται να συνθέτουν τη διοργάνωση.

Μια διοργάνωση που θα ξεκινά με τη διεξαγωγή αναμετρήσεων σε τέσσερα γκρουπ των οκτώ συλλόγων και θα συνεχίζεται με νοκ άουτ αγώνες, ενώ θα προβλέπονται άνοδος και υποβιβασμός.

Όσο κι αν η ECA το αρνείται, ο σχεδιασμός προβλέπει παιχνίδια τα σαββατοκύριακα, με μετακίνηση των εθνικών πρωταθλημάτων μεσούσης της εβδομάδας.

Σε πρώτη φάση το σαββατοκύριακο θα διεξάγονται μόνο τα παιχνίδια από τη φάση των νοκ και ύστερα, σταδιακά όμως αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη διάρκεια.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, στο Άμστερνταμ, η ECA αρνήθηκε τη συμμετοχή στο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, που θέλει να καθιερώσει από το 2021 ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Δείτε και αυτά