Νέα παράταση της διαδικασίας του Brexit, πέραν της 12ης Απριλίου, προτίθεται να ζητήσει η Τερέζα Μέι από την ΕΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι «η μικρότερη δυνατή». Σε δήλωσή της μετά από την σχεδόν οκτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο εμφανίστηκε απολύτως διχασμένο και αρνήθηκε να στηρίξει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι στόχος της παράτασης θα είναι να βρεθεί μία συμφωνία η οποία θα μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, η ίδια θα την παρουσιάσει επισήμως στους «27» την επόμενη Τετάρτη, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που έχει συγκαλέσει ο Ντόναλντ Τουσκ -με σκοπό όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 22 Μαΐου, ώστε η χώρα της να μην χρειαστεί να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Η πρώτη δε αντίδραση από την πλευρά του προέδρου του Συμβουλίου ήταν μάλλον θετική, καθώς σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε: «Αν και, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, ας είμαστε υπομονετικοί».
Για τον λόγο αυτό, η Μέι κάλεσε τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συναντηθούν και να διαμορφώσουν από κοινού τη νέα πρόταση, η οποία θα έχει τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και η έγκρισή της θα είναι σχεδόν βέβαιη. Όπως πρόσθεσε, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα θέσουν ενώπιον της βουλής τις διαφορετικές εναλλακτικές, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι θα ακολουθήσουν οτιδήποτε αποφασίσει η πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο ηγέτης των Εργατικών αποδέχθηκε την πρόταση, αναφέροντας ότι θα συναντήσει την πρωθυπουργό με αίσθημα εθνικής υπευθυνότητας, προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει ομαλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Η Μέι ξεκαθάρισε, πάντως, ότι βάση της συζήτησης παραμένει η συμφωνία την οποία έχει υπογράψει η ίδια με την ΕΕ και αυτό που προτίθεται να διαπραγματευτεί είναι η μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους «27». Με άλλα λόγια, θα αφορά κάποια από τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί και απορριφθεί δις από τους βουλευτές τις τελευταίες ημέρες.
Με βάση το παραπάνω δεδομένο, είναι μάλλον φανερό ότι πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια της Μέι να εγκλωβίσει τον Κόρμπιν και να του χρεώσει την ευθύνη του αδιεξόδου -με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Στην ουσία, πρόκειται για μια παραδοχή της ήττας της, καθώς εκτός από το κόμμα δεν μπορεί πλέον να ελέγξει ούτε την κυβέρνησή της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς παράτασης, 14 υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή τη βραχεία παράταση, ενώ 2 δεν εξέφρασαν γνώμη.
«Ως εδώ και μη παρέκει»
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας αντέδρασε θετικά στην πρωτοβουλία της Μέι και την ανταπόκριση του Κόρμπιν, αλλά με σαφείς επιφυλάξεις όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις τους και το αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, Κάρολιν Φάιρμπεϊρν: «Τα θετικά βήματα πρέπει να οδηγούν σε λύση, όχι σε πτώση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί, η ανάπτυξη μένει στάσιμη και η φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου διαβρώνεται. Οι Τόρις πρέπει να συμβιβαστούν όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές τους και οι Εργατικοί να καθίσουν στο τραπέζι με καλή πίστη. Καμία δικαιολογία, κανένα χάσιμο χρόνου, καμία μικροκομματική πολιτική. Ως εδώ και μη παρέκει».