Berenberg: Αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη στη Βρετανία σε 1,2% από 1,4% για το 2019

Κακά νέα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της βρετανικής οικονομίας αποτελεί η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταβατική κατάσταση όσον αφορά το Brexit, πιθανόν έως και τις 31 Οκτωβρίου 2019, μετά τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Ο κίνδυνος ενός «σκληρού» Brexit συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά του επάνω στη βρετανική οικονομία, τουλάχιστον έως την έγκριση, από πλευράς του κοινοβουλίου της χώρας, της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι που θα σημάνει το τέλος μιας τέτοιας προοπτικής. Μέχρι τότε, η Berenberg αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στο ΗΒ. Αναθεωρεί δε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019 στο 1,2% από 1,4% που προέβλεπε έως τώρα, ενώ για το 2020 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 2,1%.

Η αναθεώρηση βασίζεται κυρίως στα πολιτικά δεδομένα, με τις πιθανότητες το βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης πριν τις 22 Μαΐου να αυξάνονται, σύμφωνα με την τράπεζα. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν το τέλος του β’ τριμήνου του 2019 και αποφυγεί των περιπλοκών ενός «σκληρού» Brexit. Η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της επενδυτικής ζήτησης δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας ήπιας ανάπτυξης, όταν μάλιστα το ζήτημα του Brexit θα έχει ρυθμιστεί.

Οι κίνδυνοι για το outlook είναι μεγαλύτερη από τους συνήθεις, με αρνητική τάση. Το ξεκαθάρισμα της τελικής μορφής που θα λάβει η σχέση ΗΒ και ΕΕ – «σκληρό» Brexit, ημι-ήπιο ή ήπιο Brexit ή καθόλου Brexit – και το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η χώρα για να το αποφασίσει ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Το βραχυπρόθεσμο ρίσκο είναι ότι πιθανόν να πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις και για το β’ εξάμηνο του 2019 όσον αφορά την ανάπτυξη, εάν η αβεβαιότητα συνεχιστεί και πέραν της 30ης Ιουνίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), από τον Ιούνιο του 2016, έχει αυξήσει τα επιτόκια μόλις δύο φορές. Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική οικονομία φαίνεται να αντέχει μια λελογισμένη περαιτέρω αύξησή τους. Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και οι μέσες αποδοχές των εργαζόμενων αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυξητική είναι και η τάση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της Berenberg, η BoE, εν γνώσει των κινδύνων, θα προτιμήσει να αφήσει ανέγγιχτα τα επιτόκια μέχρι να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του Brexit. Εάν επιβεβαιωθεί η βασική τους ανάλυση για την επίλυση του ζητήματος πριν τις 22 Μαΐου, η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται τον Αύγουστο.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ωστόσο να περιμένει πάρα πολύ, καθώς ελλοχεύουν πληθωριστικοί κίνδυνοι. Ακόμη και αν το ζήτημα Brexit παραμένει άλυτο και στο β’ εξάμηνο του 2019, είναι πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον μία αύξηση βασικού επιτοκίου μέσα στο δεύτερο μισό του έτους.

Δείτε και αυτά