«Τις αποφάσεις για το αφορολόγητο δεν θα τις λάβει η Ελλάδα, αλλά το Eurogroup». Με αυτή τη φράση πηγή της Ευρωζώνης έδωσε, μιλώντας στο CNN Greece μια ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση του αφορολογήτου, μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει μα σημειωθεί πως ο ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020 βρέθηκε στο επίκεντρο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Το θέμα το ανακίνησαν οι Έλληνες ανταποκριτές που απηύθυναν σχετικές ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αλλά και σε ανώτατους αξιωματούχος των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωσυστήματος.
Ο Πόουλ Τόμσεν απάντησε πως η μείωση του αφορολόγητου είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο και τόνισε πως μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου, μπορούν να απελευθερώσουν πόρους για τον «εκσυγχρονισμό» της ελληνικής οικονομίας και προέτρεψε την Ελλάδα να εστιάσει σε φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές και φορολογικές ενέργειες.
Πηγές του Ευρωσυστήματος αν και δεν θέλησαν να σχολιάσουν συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ανέφεραν σχετικά με το αφορολόγητο πως στόχος είναι αφενός να πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι αφετέρου η σύνθεση του προϋπολογισμού να είναι φιλική προς την ανάπτυξη. Στη βάση αυτή ενστερνίστηκαν τη θέση του ΔΝΤ, λέγοντας πως είναι σημαντικό το επίπεδο της άμεσης φορολογίας εισοδήματος να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να διασφαλίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Άλλοι κύκλοι των θεσμών παρέπεμπαν σε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει ζητήσει να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα, για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το Σάββατο από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ πως δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου το 2020 και πως αυτό είναι κάτι που ζητούν μόνον το ΔΝΤ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να πει το εάν η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί στις 6,7 και 8 Μάιου με τους θεσμούς τη μη μείωση του αφορολογήτου, αλλά και για το εάν θα συμπεριληφθεί σχετική πρόβλεψη στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020- 2023.
«Δεν είναι της ώρας. Όταν έρθει η ώρα του θα ασχοληθούμε με αυτό», είπε, αρκούμενος να αναφέρει πως και στο περσινό Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είχε προβλεφθεί η μείωση των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019 , αλλά τελικά αυτή δεν ίσχυσε.
Πάντως, είναι πλέον εμφανές πως το ζήτημα θα ενταχθεί στις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδος, καθώς πλέον έχει λάβει το χαρακτήρα προεκλογικής υπόσχεσης για το ΣΥΡΙΖΑ.