Πώς λειτουργεί το «σύστημα της Βενετίας» (βίντεο)

Η Βενετία δεν είναι απλώς ένα « κινηματογραφικό», ρομαντικό σκηνικό. Η «Γαληνοτάτη» είναι επίσης μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 300.000, έχει παραγωγικές δραστηριότητες, μεταφορές και υπηρεσίες, είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 124 μικρών νησιών και έχει 183 κανάλια.

Αλλά πώς λειτουργεί το «σύστημα της Βενετίας»;

Πώς συμπεριφέρονται οι παλίρροιες στη λιμνοθάλασσα; Πώς σχηματίζονται τα κανάλια και πώς λειτουργούν τα αναχώματα που την προστατεύουν από τις πλημμύρες; Και τι βρίσκεται κάτω από τα κτίρια της «Πόλης του Νερού», τα οποία είναι κατασκευασμένα πάνω σε πυκνά τοποθετημένους ξύλινους πασσάλους;

Οι τοπικές αρχές γύρισαν ένα βιντεάκι με τίτλο  «Venice Backstage», στο οποίο παρουσιάζουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, για να καταλάβουν οι τουρίστες που συντηρείται «παρασκηνιακά» η πόλη και να εκτιμήσουν περισσότερο την «εύθραυστη» ομορφιά της.

Δύο βασικά παραδείγματα:

Το αποχετευτικό σύστημα στη Βενετία

Η Βενετία δεν έχει σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα αλλά βασίζεται στα μεσαιωνικά κανάλια αποστράγγισης που υπήρχαν στις άκρες των δρόμων. Τα κανάλια αυτά έχουν «καλυφθεί» και βρίσκονται κάτω από τα σύγχρονα σοκάκια. Όλα τα λύματα από τους σωλήνες ύδρευσης πέφτουν σε αυτά και στη συνέχεια χύνονται στα κανάλια. Η παλίρροια της λιμνοθάλασσας, δύο φορές τη ημέρα, τα παρασύρει αργά αλλά σταθερά στην Αδριατική.

Συντήρηση και αποκατάσταση της κοίτης των καναλιών και των θεμελίων των κτιρίων

Για να συντηρηθούν τα τούβλα που «θωρακίζουν» εξωτερικά τα θεμέλια των κτιρίων κτίρια και την κοίτη των καναλιών χρειάζεται μία περίπλοκη διαδικασία. Αρχικά το κανάλι «σφραγίζεται» και αποστραγγίζεται. Στη συνεχεία, ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την κοίτη και αποκαθιστούν τις ζημιές στους τούβλινους τοίχους, που έχουν «φαγωθεί» από τα νερά και τις αναταράξεις από τις προπέλες των μηχανών.

Δείτε και αυτά