Η Ευρώπη πρέπει να ξανασκεφτεί τους δημοσιονομικούς κανόνες για να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό -σφιχτή πολιτική δαπανών και στάσιμα εισοδήματα πυροδοτούν πολιτικό θυμό, γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times.
Αυτός ο θυμός είναι που ενώνει τους ψηφοφόρους των Σαλβίνι, Λε Πεν και Φαρατζ -και που είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική εποχή. Οι πολιτικές λιτότητας συνέβαλαν τα μέγιστα στη διόγκωση αυτού του θυμού. Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ευρέως και από Γερμανούς οικονομολόγους -αν και στη Γερμανία θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και λόγω του πολιτικού κατακερματισμού. Εάν τα κόμματα του πολιτικού κέντρου θέλουν να αντιμετωπίσουν τα αίτια του πολιτικού εξτρεμισμού, θα πρέπει να ξεκινήσουν επανεξετάζοντας τη δημοσιονομική πολιτική -πρώτο από πολλά βήματα. Θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των απλών ψηφοφόρων που αισθάνονται υπό πίεση λόγω της αυτοματοποίησης της εργασίας και της μετανάστευσης, εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.
Guardian: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνιών από την άνοδο της Ακροδεξιάς
Το ακροδεξιό Vox και άλλοι εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια -η επιτυχία τους ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης των κοινωνιών, γράφει ο Guardian.
Η άνοδος της ακροδεξιάς, από την Ισπανία ως την Τουρκία, αποτυπώνει συγκρούσεις σε επίπεδο κουλτούρας όχι πολιτισμών. Οι πολιτικοί επιστήμονες έδωσαν μονόπλευρα μέχρι στιγμής την προσοχή τους σε μετρήσιμα δεδομένα αψηφώντας τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες -και που δεν είναι εύκολα μετρήσιμα. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Αμερικανού ακαδημαϊκού Σάμιουελ Χάντιγκτον, ο κόσμος δεν διέρχεται μέσα από έναν «πόλεμο πολιτισμών». Αυτό που αντιμετωπίζουμε, είναι πολύ πιο πολύπλοκο και απρόβλεπτο. Πρόκειται για συγκρούσεις σε επίπεδο κουλτούρας εντός των χωρών, όχι μεταξύ τους. Αυτές διχάζουν τις κοινωνίες μας και πολώνουν την πολιτική σε μη αναστρέψιμο βαθμό, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.
- Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ