Στο μικροσκόπιο των θεσμών παροχές και ρυθμίσεις – αύριο ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι εν Αθήναις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών. Η αναχώρηση της αποστολής έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ενώ αύριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας (Εαρινές Εκτιμήσεις).

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν «εξηγήσεις» για το τελικό σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών. Τις γενικές του αρχές παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί και πλέον το σχέδιο οδεύει προς τη Βουλή.

Οι 2 ενστάσεις και η «παροχολογία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν εξ αποστάσεως με τους δανειστές για το εν λόγω νομοσχέδιο συζητήθηκαν μία σειρά από ενστάσεις. Συμφωνία φέρεται να υπάρχει πλέον αναφορικά με τον «δημοσιονομικό χώρο» αλλά και με το «κούρεμα» προσαυξήσεων και οφειλών.

Οι θεσμοί σήμερα περιμένουν να «ακούσουν» από το οικονομικό επιτελείο τις κυβερνητικές προθέσεις για παροχές που εξήγγειλε εκ νέου χθες ο ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν «συζητήσεις» με τους θεσμούς, περιγράφοντας τις υποχρεώσεις της χώρας λόγω του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας και Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί είναι το κόστος των μέτρων και το αν έχουν (ή όχι) μόνιμο χαρακτήρα. Και τούτο διότι υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που ζητείται να συνεκτιμηθούν για να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πίεση για ΠΔΕ και για «μαξιλάρι»

Οι δανειστές επιμένουν να δοθεί έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις που σταθερά υποχρηματοδοτούνται, αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Η θέση των θεσμών για τον «δημοσιονομικό χώρο» που η κυβέρνηση υπολογίζει σε 5,5 δισ. ευρώ θα φανούν αύριο (σε έναν βαθμό) με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

Όσο για τη θέση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ θα αποτυπωθεί στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα οδεύσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αποκαλύπτοντας και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το 2023.

Κρατικά φέσια

Οι θεσμοί επιμένουν και σε ταχύτερη μείωση/μηδενισμό των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο (πλέον χρηματοδοτούνται μόνο από τα κρατικά ταμεία), αλλά και σε ομαλή πορεία των προαπαιτούμενων της 2ης αξιολόγησης (κυρίως του Ν. Κατσέλη και της ενεργοποίησής του, η οποία θα συζητηθεί αύριο, αλλά και της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων).

Λόγω των Ευρωεκλογών είναι σαφές από πηγές των δανειστών ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει η λιγότερη δυνατή «δημοσιότητα» στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Οι όποιες αιτιάσεις θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου, με την έκθεση για την 3η αξιολόγηση που εκπονεί η Κομισιόν.

Θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup (πιθανότατα σε αυτό του Ιουλίου), μαζί με τις υπόλοιπες συστάσεις της Επιτροπής για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Την ίδια περίοδο θα γίνουν και οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ για την έκθεση που συντάσσει στο πλαίσιο του «Άρθρου 4» του καταστατικού του (σ.σ. δηλαδή την έκθεση που γράφει για όλα τα μέλη του).

  • Πηγή: Capital
  • Πληροφορίες: Δήμητρα Καδδά

Δείτε και αυτά