Τι να αποφύγετε στα γεύματα των γιορτών

Ο Ιανουάριος είναι μήνας σοβαρών αποφάσεων. Τα αποτελέσματα των χριστουγεννιάτικων γιορτών, οι άδειες πιατέλες από γλυκά, το παντελόνι που δεν κουμπώνει είναι τα σημάδια που κάνουν πολλούς να προβληματιστούν πως πάχυναν αφού δεν έφαγαν τόσο πολύ. Είναι συνηθισμένο λίγο πριν ή μετά τις γιορτές να συζητάμε για το τι θα κάνουμε με τα κιλά των εορτών και πόσο φαγητό μπορούμε να φάμε. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε τίποτα και η παραμικρή υπέρβαση να αποτελέσει πηγή ενοχών και αδικαιολόγητων τύψεων.

Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα φάμε λίγο πιο πολύ από το κανονικό. Ή πιο σωστά θα φάμε λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο. Η λογική της στέρησης και του διαρκούς μετρήματος μάλλον θα μας αγχώσει και θα μας κάνει να νοιώσουμε άβολα. Το πιθανότερο είναι να μας εκνευρίσει και να μας οδηγήσει να παρατήσουμε την προσπάθειά μας. Καλό θα ήταν να κρατήσουμε την σειρά με την οποία τρώμε το φαγητό μας. Τα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να μην παρασυρθούμε και φάμε παραπάνω ποσότητα φαγητού από το κανονικό.
Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι το πρωινό. Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό; Επειδή οι μέρες της αργίας είναι και χρόνος μέσα στο σπίτι αυτό σημαίνει ότι είμαστε και για πιο πολλές ώρες σε χώρο γεμάτο γλυκά. Αν στο χώρο της δουλειάς οι εργάσιμες ώρες «γεμίζουν» με δουλειά, στο σπίτι ο ελεύθερος χρόνος άνετα μπορεί να γεμίσει με τα γλυκά των εορτών. Αν λοιπόν το πρωινό μας είναι άδειο, τότε σχεδόν σίγουρα το στομάχι καταφύγουμε σε κάτι γλυκό.
Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε και ένα μικρό σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Τα φρούτα ή ένας φυσικός χυμός είναι μια λύση. Και σίγουρα ο πειρασμός να περάσουμε μια βόλτα από τις πιατέλες με τα γλυκά θα είναι μικρότερος. Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό σίγουρα οι πιθανότητες να φάτε και δεύτερο γλυκό είναι πραγματικά μικρές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε και αυτά