Μάξιμος σε αριστεύσαντες μαθητές παιδιά γεωπόνων: «Γνώση αλλά και επίγνωση των συνεπειών της κατάχρησής της» (Φωτογραφίες)

«Η γνώση αναμφίβολα είναι δύναμη. Ωστόσο, μαζί με τη γνώση πρέπει να έχουμε και επίγνωση των ορίων μας ως άνθρωποι. Η κατάχρηση της γνώσης, η κακή χρήση της γνώσης, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρωπότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκδήλωση βράβευσης των παιδιών μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας που αρίστευσαν ή εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κληθείς από τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Γιαννακό να απευθύνει χαιρετισμό και να επιδώσει βραβείο σε παιδιά που διακρίθηκαν είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εν πρώτοις να συγχαρώ τις μαθήτριες και τους μαθητές που κοπίασαν και μόχθησαν για να αριστεύσουν και να πετύχουν την είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Τα παιδιά και ιδιαίτερα οι μαθητές του Λυκείου είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στις μέρες μας και αξίζουν τον δημόσιο έπαινο! Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και στους γονείς, στην οικογένεια που συμπαρίσταται ενεργά στην προσπάθεια των παιδιών. Πρωτίστως και κυρίως στις μητέρες που ζουν όλο το άγχος και τον αγώνα των παιδιών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι μανάδες χρησιμοποιούν το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο “γράφουμε τότε” ή “δίνουμε εξετάσεις” κλπ. Τέλος, συγχαρητήρια πρέπουν και στους βραβεύσαντες, στον Γεωπονικό Σύλλογο που αποδίδει την ηθική αυτή επιβράβευση, την δημόσια αναγνώριση. Ο έπαινος του δήμου και των σοφιστών, όπως έγραψε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, ο έπαινος της κοινωνίας των πολιτών, της συντεταγμένης πολιτείας και εν προκειμένω του Γεωπονικού Συλλόγου, συνιστά και μια προτροπή για ακόμη υψηλότερους στόχους. Η παιδεία, όπως είπε και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, συνιστά επένδυση στο μέλλον. Η παιδεία μας δίνει ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Η γνώση, αναμφίβολα είναι δύναμη. Ωστόσο, μαζί με τη γνώση πρέπει να έχουμε και επίγνωση των ορίων μας ως άνθρωποι. Η κατάχρηση της γνώσης, η κακή χρήση της γνώσης, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρωπότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τα πυρηνικά που είναι ικανά να ανατινάξουν τον πλανήτη μας. Μιλώ και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του φυσικού πλούτου του πλανήτη, χωρίς σεβασμό στον κύκλο της αειφορίας. Τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μας, ήδη, τις ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που μόνο έκτακτα πια δεν είναι καθώς εμφανίζονται πλέον με μεγάλη συχνότητα. Επιπλέον, αμείλικτα προβάλουν τα ερωτήματα βιοηθικής για τη χρήση της επιστήμης σε ζητήματα όπως η κλωνοποίηση του ανθρώπου ή ο καθορισμός του φύλου του εμβρύου. Όλ’ αυτά δεν είναι ζήτημα που αφορούν μόνο μια θεολογία της θρησκείας, αλλά τον πυρήνα αυτής της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Φοβούμαι, όμως, ότι “σας πήγα στα βαθιά”, σε μια εκδήλωση βράβευσης αριστούχων. Θέλω, λοιπόν, να σας ευχηθώ να έχετε καλή πρόοδο στη ζωή σας. Να χαρείτε τη φοιτητική ζωή, που είναι τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής μας -ίσως γιατί είναι ταυτισμένα με τη νεότητα. Ζήστε τα φοιτητικά χρόνια χωρίς υπερβολές, ακολουθώντας το αρχαιοελληνικό μέτρο, “παν μέτρον άριστον”. Και πάλι, λοιπόν, να σας συγχαρώ για τις επιτυχίες σας και να ευχηθώ ευόδωση των προσδοκιών σας».

Δείτε και αυτά