Με την ευκαιρία της επανεφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στο να κάνει χειρότερη και δυσκολότερη τη ζωή των καπνιστών, αλλά στο να προστατέψει από τις επιστημονικά αποδεδειγμένες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος όσους βρίσκονται, ζουν, εργάζονται ή συχνάζουν σε χώρους όπου κάποιοι καπνίζουν.
Και για τους καπνιστές τι κάνουν οι ειδικοί; Προσπαθούν να τους ενημερώσουν, εξηγώντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος αφορούν τον έναν στους δύο καπνιστές. Οτι ο καρκίνος του πνεύμονα, ως συνέπεια του τσιγάρου, είναι ο συχνότερος καρκίνος στους έλληνες άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος (μετά του μαστού) στις Ελληνίδες. Οτι οι Ελληνες έχουμε την πρωτιά στην Ευρώπη σε θανάτους σε νεαρή σχετικά ηλικία εξαιτίας του καπνίσματος.
Δείτε επίσης: Αστέρες του Χόλιγουντ με ερωτικό εθισμό
Και κυρίως ότι – αν το θέλουν – μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν επαγγελματική και ουσιαστική βοήθεια ώστε να κόψουν με ευκολία το τσιγάρο στα δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Οι καπνιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει όταν πιθανώς προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο είναι φυσιολογική και δεν έχει να κάνει με το άτομο και την εσωτερική του δύναμη αλλά με τη συγκεκριμένη εξάρτηση, που είναι πολύ ισχυρή.
Τα καλά νέα είναι όμως ότι υπάρχει εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια –εφόσον την αναζητήσουν – που θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα σχετικά εύκολα. Συνίσταται στον συνδυασμό συμπεριφορικής ψυχολογικής θεραπείας / υποστήριξης, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχολογική εξάρτηση, και φαρμακευτικής αγωγής, που αντιμετωπίζει τη σωματική εξάρτηση, η οποία διαρκεί περίπου τρεις μήνες.
Πώς αντιμετωπίζεται η σωματική εξάρτηση; Με τρεις τρόπους: Επιλέγοντας ένα από τα τρία φάρμακα πρώτης γραμμής για τη διακοπή καπνίσματος, που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο στέρησης. Η μεθοδολογία βασίζεται στη σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει το άτομο με παράλληλη αντικατάσταση της δόσης της νικοτίνης την οποία στερείται από τα τσιγάρα που κόβει είτε με υποκατάστατα νικοτίνης είτε με φάρμακα που είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για τη διακοπή του καπνίσματος και συνταγογραφούνται μόνο από τους γιατρούς. Τα υποκατάστατα νικοτίνης (τσίκλες, αυτοκόλλητα κ.λπ.) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ