Πεζοπορία στο Βουνό: Τι θα πρέπει να ξέρετε

Αν είσαι τύπος της φύσης, θα σου αρέσει σίγουρα το βουνό και η πεζοπορία στο βουνό. Στη χώρα μας είμαστε τυχεροί από αυτήν την άποψη, γιατί έχουμε βουνά παντού. Ακόμη και εντός Αττικής υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές, όπως στον Υμηττό ή την Πάρνηθα. Φυσικά υπάρχουν και πολύ πιο απαιτητικά βουνά, όπως ο Όλυμπος ή η Γκιώνα. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ξεκινήσεις την πεζοπορία, ή έχεις πάει μερικές φορές και σου άρεσε, σίγουρα θα σε ενδιαφέρει το παρακάτω άρθρο.

Περιεχόμενα

Τι φυσική κατάσταση πρέπει να έχω;
Όπως και για κάθε αθλητική δραστηριότητα, για να κάνεις πεζοπορία στο βουνό είναι καλό να έχεις σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Ακόμη όμως και αν είσαι άνθρωπος του καναπέ, η πεζοπορία είναι ίσως η καλύτερη δραστηριότητα για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση σταδιακά. Θα ξεκινήσεις από μικρές διαδρομές, με ελάχιστη κλίση, και σιγά σιγά θα δεις ότι μπορείς να περπατήσεις όλο και περισσότερο, και σε πιο απότομες πλαγιές.

Αν έχεις προβλήματα υγείας, και ειδικότερα κάποιο πρόβλημα με τη μέση ή τα γόνατα, συζήτησέ το με το γιατρό σου – αν και οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν πάντα το περπάτημα ως ελαφριά μορφή άσκησης, ακόμη και σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Τι ακριβώς είναι πεζοπορία, και ποια η διαφορά hiking και trekking;
Η πεζοπορία είναι, ουσιαστικά, το περπάτημα για μια σχετικά μεγάλη απόσταση. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνότερα για να υποδηλώσει το περπάτημα στη φύση, ή εν πάσει περιπτώσει με κάπως γρήγορο ρυθμό, σε μορφή άσκησης. Αν έχεις πάει στρατό, μπορεί να σου θυμίσει κάποιες ασκήσεις που έκανες. Κατά την πεζοπορία, χρησιμοποιείται ο όρος υψομετρική διαφορά, που υποδηλώνει τη διαφορά στο υψόμετρο από το σημείο που ξεκινάς ως το ψηλότερο σημείο που θα φτάσεις.

Σε ξενόγλωσσα sites, μπορεί να έχεις δει τους όρους hiking και trekking, οι οποίοι στη γλώσσα μας αποδίδονται συχνά και οι δύο με τον όρο «πεζοπορία». Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά.

Ο όρος «hiking» αναφέρεται σε πεζοπορία εκεί που υπάρχουν είτε δρόμοι, είτε ξεκάθαρα μονοπάτια, και σε αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν σε μερικές ώρες. Συνήθως η πεζοπορία τύπου hiking γίνεται σε ομαλό έδαφος, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, κι έτσι είναι προσιτή στον περισσότερο κόσμο. Αυτό θα το δεις να αναφέρεται συχνά και ως «απλή πεζοπορία».

Για ακόμη περισσότερα κοιτάξτε εδώ

Δείτε και αυτά