Η αναγέννηση των ελληνικών οσπρίων

Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν μια σταθερή τάση ανόδου στην καλλιέργεια φακής, ρεβιθιών και φάβας. Μάλιστα, όχι μόνο παράγονται, αλλά και καταναλώνονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα.

Το εθνικό μας φαγητό, η φασολάδα, αλλά και οι ταπεινές φακές, η φάβα και τα κουκιά ήταν στην εβδομαδιαία διάταξη των ελληνικών νοικοκυριών τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Μάλιστα, την περίοδο της Κατοχής αποδείχθηκαν σωτήρια για την επιβίωση του πληθυσμού σε δύσκολες συνθήκες. Από τη δεκαετία του 1960 όμως και μετά, τόσο η κατανάλωση όσο και η καλλιέργεια των οσπρίων έβαιναν μειούμενες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η αστικοποίηση, αλλά και η αύξηση στις εισαγωγές πιο «εύκολων» και αρεστών τροφίμων. Οι Έλληνες άρχισαν να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και ζυμαρικά, ενώ τα όσπρια, το «κρέας του φτωχού», συνδέθηκαν με περιόδους οικονομικής στέρησης και άρχισαν να παραγκωνίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση οσπρίων μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 16,7% από το 1974 έως το 2004. Αντίστοιχα μειώθηκε και η παραγωγή από 56% έως και 94% από το 1961 έως και το 2011. Γι’ αυτό ευθύνεται επιπλέον η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική εκείνης της περιόδου, που μέσα από το σύστημα των επιδοτήσεων έστρεψε τους γεωργούς στο σιτάρι και στο βαμβάκι, καθώς και οι ανταγωνιστικά χαμηλές τιμές των εισαγόμενων οσπρίων.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δείτε και αυτά