Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αλίευση ολοθουρίων στα νησιά της Δωδεκανήσου, ενός είδους που μέχρι πρότινος οι ψαράδες το χρησιμοποιούσαν μόνο για δόλωμα. Ο Αριστοτέλης πρώτος τα περιέγραψε ως «το είδος του σπόγγου που δεν μπορείς να αγγίξεις».
Ήδη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει χορηγήσει σχετικές άδειες, σε αλιευτικά σκάφη, κυρίως από Κάλυμνο και Λέρο.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι πιθανόν το ενδιαφέρον να γίνει ακόμα πιο έντονο, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα ολοθούρια ή «θαλάσσια αγγούρια» όπως είναι γνωστά στους ψαράδες της Δωδεκανήσου, είναι ένα είδος εχινόδερμων σκουληκιών, με μεγάλη διατροφική αξία, από τα οποία παράγονται καινοτόμα εδέσματα με υψηλή εξαγωγική αξία. Αποτελούν επίσης πρώτες ύλες για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής, ξεκίνησε πρόσφατα εντατική έρευνα αιχμής υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή, Δρ. Γιάννη Σαρηγιάννη, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλάσσιων ειδών από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό Μιχαέλα Δεληγιαννάκη, απόφοιτο Φαρμακευτικής, η οποία κατάγεται από τη Ρόδο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
- Ετικέτες: δωδεκάνησα, λευκωσία, ψάρεμα