Η Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή δώρισε στο Λαογραφικό Μουσείο , το εργαστήριό της, 271 χειροποίητες κούκλες, βάσεις και 14 σκηνικά.

Η Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή δώρισε στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, το εργαστήριό της, 271 χειροποίητες κούκλες, βάσεις και 14 σκηνικά.

Παραλαμβάνοντας τη δωρεά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας την ευχαρίστησε θερμά, τόσο για την πολύτιμη όπως τη χαρακτήρισε δωρεά, αλλά κυρίως γιατί στο εργαστήριό της αμέτρητα παιδιά, έμαθαν να αγαπούν τις τέχνες, να δημιουργούν, να εκφράζονται, να συνεργάζονται. Κοντολογίς, έγιναν πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καλύτεροι άνθρωποι, πιο υπεύθυνοι πολίτες, με αισθητική, σεβασμό στο περιβάλλον, αγάπη για τον συνάνθρωπο. «Απτή απόδειξη της προσφοράς της, η δωρεά του θησαυρού της, που θα συνεχίσει, να γελάει, να τραγουδάει, να χαρίζει χαρά μέσα από το Λαογραφικό μας Μουσείο πλέον».

Η διευθύντρια του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού επισήμανε ότι αυτή η δωρεά εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου με υλικό που αντίστοιχό του δεν διαθέτει.

Τα αντικείμενα έχουν ήδη καταγραφεί και θα εκτεθούν σε ειδική ενότητα στον χώρο υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Η δωρεά αυτή, τόνισε η κ. Καλοκαιρινού, δίνει τη δυνατότητα για σχεδιασμό και υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων, φυσικά με την υποστήριξη της κας Χαλήμαγα, η οποία υποσχέθηκε πως θα είναι παρούσα και ενεργή σε όλα αυτά.

Η Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή ασχολείται 35 χρόνια με την διδασκαλία εικαστικών και θεάτρου σε παιδιά.

Δημιούργησε το 1992 την Εικαστική Παιδική Σκηνή και αργότερα το Δημιουργικό Εργαστήρι, όπου δασκάλα και μαθητές βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας, φτιάχνοντας κούκλες και παίζοντας κουκλοθέατρο, διηγούμενοι ιστορίες για το σχολείο, την πόλη, την οικογένεια, την κοινωνία.

Τα χρόνια και τα παιδιά ήταν πολλά. Έτσι, δημιουργήθηκε μια συλλογή με 300 κούκλες περίπου. Το δέσιμό της μαζί τους, ήταν συγκινητικά μεγάλο και η έγνοια της, το μέλλον τους… Τότε θυμήθηκε ποιος αγωνίστηκε ακούραστα, για να έχει αναμνήσεις από το παρελθόν η  Λάρισα: το ζεύγος Γουργιώτη και ειδικά η πολυαγαπημένη κ. Λένα.

Δώρισε λοιπόν, τη συλλογή από τις κούκλες του Δημιουργικού Εργαστηρίου, με όλη της την αγάπη, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ευχαριστώντας θερμά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα , την πρόεδρο κ. Εύη Παπαχατζοπούλου  και την διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού για την τιμητική αποδοχή.

Η Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή πιστεύει πως εκεί οι κούκλες θα είναι πιο χρήσιμες, θα τις ξαναπιάσουν παιδιά με τα χεράκια τους για να τους ξαναδώσουν ζωή και να πουν καινούριες ιστορίες. Και γιατί όχι; Μπορεί ακόμη, να στηθεί ένα «παραδοσιακό κουκλοθέατρο» στο οποίο θα παίζονται λαϊκά παραμύθια.

Όμως, εκείνο που βρίσκει η Κάκια πιο σπουδαίο, είναι πως τα παιδιά θα ασκήσουν τη φαντασία τους και με υπομονή, επιμονή και μεράκι θα φτιάξουν το παιχνίδι τους. Ο παππούς της, πρόσφυγας Μικρασιάτης, της έλεγε: για να φτιάξεις κάτι καλό πρέπει να έχεις μπάκακα στην τσέπη.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε και αυτά