Οξάνα Τσουσοβίτινα, μία… ζωή Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι κορυφαίοι αθλητές του πλανήτη, συγκεντρώνονται για την μεγάλη γιορτή, με στόχο την διάκριση που θα τους δώσει μία θέση στο «Πάνθεον» της Ιστορίας. Και παρά το γεγονός ότι η εμπορευματοποίηση έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα στον «κόσμο» των Ολυμπιακών Αγώνων, για την συντριπτική πλειονότητα των αθλητών, η συμμετοχή και μόνο στην διοργάνωση, αποτελεί ύψιστη τιμή.

Εφέτος, η παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, θα φιλοξενηθεί (24/7-9/8) στην Ιαπωνία με επίκεντρο το Τόκιο. Κι εάν για πολλούς από τους χιλιάδες αθλητές θα είναι η «παρθενική» κι ενδεχομένως η μοναδική φορά που θα «γευθούν» την «μαγεία» των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν κι εκείνοι οι πρωταθλητές, που -καταχρηστικά- θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχουν κάνει… δεύτερο σπίτι τους την κορυφαία διοργάνωση.

Οπως σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και στο Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι, θα υπάρχουν τα «πρόσωπα» της διοργάνωσης. Και πέραν πάσης αμφιβολίας, ένα απ΄ αυτά τα πρόσωπα, είναι η Οξάνα Τσουσοβίτινα. Η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής από το Ουζμπεκιστάν, η οποία σε ηλικία 45 (!) ετών θα δώσει «το παρών» για όγδοη (!) φορά στην καριέρα της, στην κορυφαία αθλητική συνάντηση.

Η πρώτη… Ολυμπιακή εμπειρία της Τσουσοβίτινα, έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη το… μακρυνό 1992. Ηταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την «πτώση του Τείχους» και οι αθλητές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αγωνίσθηκαν ως «Ενωμένη ομάδα» η «ομάδα της Κοινοπολιτείας». Εξαίρεση, αποτέλεσαν οι χώρες της Βαλτικής, με τις Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, να συμμετέχουν ως ανεξάρτητα κράτη.

Σε ηλικία 17 ετών η Τσουσοβίτινα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό και δίνει τα… διαπιστευτήρια της σε κορυφαίο επίπεδο. Εκτοτε, ακολούθησαν έξι διοργανώσεις (Ατλάντα, 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο Ντε Τζανέϊρο 2016), με την Οξάνα, να προετοιμάζεται για την όγδοη παρέλαση της στην Τελετή Εναρξης.

Δείτε και αυτά