«Σε περίπτωση που οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αστυνομικοί δε μετατεθούν βάσει του αριθμού μορίων που συγκεντρώνουν, το αίτημά τους εξετάζεται και σε δεύτερο βαθμό, από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, γεγονός που συνιστά πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, καθώς παρέχεται δυνατότητα μετάθεσης στην περιοχή επιθυμίας τους ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει μικρότερο αριθμό μορίων». Τα παραπάνω υποστηρίζει σε απάντησή του στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική αναφορά του Θεσσαλού πολιτικού για την μετάθεση τριτέκνων αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το Αρχηγείο καταβάλλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ορθολογική κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας -η οποία σημειωτέον δεν διαθέτει κενά στην οργανική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού της- επισημαίνεται ότι, πέραν των πραγματοποιηθεισών, εντός του έτους 2019, λοιπών τοποθετήσεων – μετακινήσεων αστυνομικού προσωπικού, προκηρύχθηκε, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του ιδίου έτους, ικανός αριθμός θέσεων προσωπικού διαφόρων βαθμών, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Διευθυντή της ανωτέρω Διεύθυνσης, να αποσπά το προσωπικό του μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
Επισημαίνεται δε, ότι από τις διατάξεις των άρθρων 3 παρ. 3 και 12 παρ. 8 του π.δ/τος 100/2003 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 94), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το π.δ. 75/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 138) και ισχύουν, προκύπτει ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι αστυνομικοί υποβάλουν αίτηση μετάθεσης που εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να έχουν προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου αστυνομικού προσωπικού. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι προαναφερόμενοι δε μετατεθούν βάσει του αριθμού μορίων που συγκεντρώνουν, το αίτημά τους εξετάζεται και σε δεύτερο βαθμό, από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, γεγονός που συνιστά πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, καθώς παρέχεται δυνατότητα μετάθεσης στην περιοχή επιθυμίας τους ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει μικρότερο αριθμό μορίων. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο π.δ. 100/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους αστυνομικούς προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση έναντι του υπολοίπου αστυνομικού προσωπικού, κατά τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια).
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου μελετάται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που ρυθμίζει τα θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού, για τυχόν τροποποίηση των διατάξεών του, που ήθελε κριθεί ότι χρήζουν συμπλήρωσης ή και την αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την πρακτική εφαρμογή τους, με στόχο πάντοτε τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, την προστασία των δικαιωμάτων των αστυνομικών και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».d
- Ετικέτες: πολίτη, προστασία, Χαρακόπουλος