«Στο άρθρο 27 επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι του άρθρου 20 του νόμου“Κατρούγκαλου” του ν. 4387/2016, ενώ είχαν εξαιρεθεί από τις περικοπές του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, τώρα πρόκειται να υποστούνπερικοπή κατά 30%.
Γνωρίζετε ότι απασχολούν προσωπικό, πληρώνουν ΕΦΚΑ, εφορία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Επομένως, το κράτος έχει μόνο κέρδος. Πρέπει να το επανεξετάσετε και να συνεχιστεί η εξαίρεσή τους από την περικοπή.»
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Διασφάλιση της βιωσιμότητας
Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας:
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που πραγματοποιεί η Κυβέρνησή μας, διασφαλίζει τις συντάξεις ως το 2070, καθιστώντας το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, όπως αποδεικνύεται από την αναλογιστική μελέτη και την ειδική επιστημονική μελέτη επάρκειας που συνοδεύουν το νομοσχέδιο.
Συγχρόνως, με τη σύσταση του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και η απονομή των συντάξεων θα καταστεί ταχύτερη».
Κοινωνικό πρόσημο
Προσθέτως, ο κ. Κέλλας τόνισε πως το νομοσχέδιο έχει «κοινωνικό πρόσημο», υπογραμμίζοντας:
«Λύνουμε μία αδικία πολλών ετών, καθώς δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.
Λύνουμε οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος “Κατρούγκαλου” στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί.
Στηρίζουμε την ένταξη των νέων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην παραγωγική διαδικασία. Διευρύνουμε το πλαίσιο των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη όχι μόνο για τους νέους επιστήμονες αλλά και για κάθε νέο που θέλει να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.
Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής».
Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/efplT1X1sJs
- Ετικέτες: Βρούτσης, Κέλλας, συνταξιούχοι