Οι αγορές σε κατάσταση Citius, Fortius (Πιο γρήγορα, Πιο δυνατά)

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Στις 11/03/20ο WarrenBuffetπαραδέχτηκε ότι τα γεγονόταστις 10/03/20 όπου οι βασικοί δείκτες έκλεισαν κοντά στο -8% ήταν πιο τρομακτικά από το 1987 και το 2008 και μάλιστα συνέχισε ότι τέτοια εμπειρία δεν είχε ζήσει ποτέ άλλοτε στα 89 χρόνια που είναι στον πλανήτη Γη.

Επειδή όμως η ζωή είναι παιχνιδιάρα σε λιγότερο από 89 ώρες έμελλε να ζήσει τόσο ο WarrenBuffet όσο κι εμείς μια ακόμη πιο τρομακτική συνεδρίαση όπου όλοι οι βασικοί δείκτες στις ΗΠΑ όπως DOW, S&P500 και Nasdaq έκλεισαν με πτώση σχεδόν 10% παρά την ένεση ρευστότητας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η Fed (Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α) στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

Ταυτόχρονα ο δείκτης VIXπου μετράει την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις τιμές επιλεγμένων μετοχών τις επόμενες 30 μέρεςέφθασε στα επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης του 2008. Να σημειώσω ότι δείκτης αυτός χαρακτηρίζεται και ως δείκτης του φόβου που κυριαρχεί στην αγορά. Μέσα σε τρεις εβδομάδες ο φόβος έφθασε στα επίπεδα των δύσκολων στιγμών του 2008.

Να θυμίσω ότι η χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprimemortgages) των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007 μετατράπηκε ραγδαία σε κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία με ταχύ ρυθμό. Αυτό είχε τότε ως αποτέλεσμα, να οδηγηθούν σε απότομη πτώση οι παγκόσμιοι ρυθμοί και να εκτοξευθούν στα ύψηη ανεργία και η ανασφάλεια στο σύνολο σχεδόν του πλανήτη. Μέχρι τότε μόνο μία φορά η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο και αυτός ήταν την περίοδο που ονομάστηκε η Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του 1930.

Αν συγκρίνουμε την παρούσα χρηματιστηριακή κατάρρευση με εκείνη που εξελίχθηκε 12 χρόνια πιο πριν θα δούμε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαμε στους κυριότερους δείκτες των Η.Π.Α πτώση της τάξης του 28% ενώ στη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 είχαμε μια πτώση της τάξης του 55% μέσα σε διάστημα 16 μηνών. Είναι ξεκάθαρο ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός της πτώσης είναι θέμα μερικών εβδομάδων να φθάσουμε τις απώλειες που είχαμε στην προηγούμενη κρίση.

Αν δούμε το διάγραμμα τιμών του Dow Jonesπροκύπτει ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες οι τιμές γύρισαν δύο χρόνια πίσω. Το εντυπωσιακό σε αυτή την πτώση είναι η ταχύτητά της. Οι τιμές πλέον φλερτάρουν με την περιοχή των 21.000 μονάδων και τη γραμμή τάσης που ξεκινάει από το 2008. Θα μπορέσει αυτή η περιοχή να μετατρέψει την τρέχουσα κατάσταση από Citius, Fortius (Πιο γρήγορα, Πιο δυνατά) σε Citius, Altius, Fortius (Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά)όπως το 2016 ή έστω σε Altius (Πιο ψηλά); Η συνέχεια στις οθόνες!

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

Δείτε και αυτά