Στην είσοδο της έκθεσης «Εμείς οι καπιταλιστές: από το ξεκίνημα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό» περιμένει τους επισκέπτες ξαπλωμένος στο πάτωμα ένας τεράστιος γορίλας. Πλήθος μικρά ανθρωπάκια απομυζούν με σωλήνες το αίμα του, τη γούνα και τα υγρά των ματιών του και εξαφανίζονται στο τοίχο. Το έργο συμβολίζει τη δίχως όρια και φραγμούς εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο.
Η κατασκευή αποτελεί μέρος της έκθεσης με αντικείμενο το καπιταλισμό στην Ομοσπονδιακή Αίθουσα Τέχνης στη Βόννη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα διότι, αν μη τι άλλο, το ζήτημα καπιταλισμός είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δύσκολα χωρά σε μια έκθεση. Οι διοργανωτές όμως τα καταφέρνουν καλά παρά το γεγονός ότι ελάχιστα από τα 250 εκθέματα στέλνουν τόσο ισχυρό μήνυμα όσο ο γορίλας.
Στα πρώτα εκθέματα, λίγο μετά την είσοδο, είναι ένα χοντρό βιβλίο από τη Γένοβα, ένα από τα σημαντικότερα ιταλικά εμπορικά κέντρα του Μεσαίωνα. Ανήκε σε έμπορο της πόλης και θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα διπλογραφικού συστήματος τήρησης βιβλίων, το οποίο από τότε μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν απαράλλακτο. Με τη διαδικασία αυτή συστηματοποιήθηκε η λογιστική, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο σε μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Έχετε κρατήσει ποτέ ράβδο χρυσού;
Στην έκθεση περιλαμβάνεται και το αρχαιότερο δείγμα καταγραφής ακίνητης περιουσία στη Γερμανία, ένα είδος κτηματολογίου. Πρόκειται στην ουσία για ένα χάρτη του 1140 από την πόλη της Κολωνίας, όπου για πρώτη φορά καταγράφονται οι ιδιοκτησίες ακινήτων στην ενορία του Αγίου Λαυρεντίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Πηγή: deutsche welle
- Ετικέτες: έκθεση, καπιταλισμός, μουσείο