Η κατάρρευση του DowJones και η στατιστική της

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Μέσα σε 24 συνεδριάσεις ο δείκτης DowJones έχει χάσει το 35,92% της αξίας του. Αυτό έγινε δυνατό ύστερα από 16 πτωτικές συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκεια των 24 αυτών ημερών καταγράφηκε ένα πτωτικό σερί 7 συνεδριάσεων στην αρχή της κίνησης. Στη συνέχεια κι αφού στο ενδιάμεσο ακολουθούσε μια ανοδική κίνηση ακολούθησαν 3 σερί πτωτικέςσυνεδριάσεις, μετά 2 σερί πτωτικές και δύο φορές από μια πτωτική συνεδρίαση. Το εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ των πτωτικών σερί είχαμε μία μόνο ανοδική μέρα. Το εύρος των μονοήμερων ανοδικών αντιδράσεων κυμάνθηκε από 5,37% έως 8,13%.

Κατά τη διάρκεια των 24 αυτών συνεδριάσεων ο δείκτης VIX, που μετράει την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις τιμές επιλεγμένων μετοχών τις επόμενες 30 μέρες, έφθασε στα επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης του 2008. Το δε υψηλό του δείκτη στη μέχρι στιγμής πτωτική κίνηση καταγράφηκε εχθές. Να σημειώσω ότι ο δείκτης αυτός χαρακτηρίζεται και ως δείκτης του φόβου που κυριαρχεί στην αγορά.

Σε όλες τις πτωτικές συνεδριάσεις ο δείκτηςDowJones έκανε κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά της ημέρας. Εξαίρεση αποτελεί η χθεσινή μέρα, όπου ο δείκτης έκλεισε 5,16% υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Στη χθεσινή συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου καταγράφηκε ο τρίτος μεγαλύτερος όγκος 874 εκατομμύρια από την αρχή της πτώσης από τα υψηλά των 29.568 μονάδων. Ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων καταγράφηκε στις 28/2/2020 σχεδόν 28% υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι συγκρίνοντας τις τελευταίες 24 συνεδριάσεις, η χθεσινή μέρα ήταν η μέρα όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή του δείκτη VIX, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την μεγαλύτερη ανάκαμψη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της τάξης του 5,16%!!

Σε περίπτωση που η χθεσινή μέρα αποτελέσει ένα σημείο συγκράτησης της πτώσης, διαγραμματικά οι αντιστάσεις είναι στις 20.800, 21.920 και 23.300μονάδες, ενώ ένα  άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο θα ήταν να καταφέρει ο δείκτης Dow Jonesνα κάνει παραπάνω από μια ανοδική συνεδρίαση, με δεδομένο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης δεν είχε παραπάνω από μια ανοδική συνεδρίαση!!! Να σημειώσω ότι αδυναμία διάσπασης των 20.800 μονάδων πολύ σύντομα κάνει ακόμη «φαρδύτερο» το δρόμο για την περιοχή των 15.000 μονάδων.

Κλείνοντας θα υπενθυμίσω δύο ρητά. Το πρώτο λέει το εξής: Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τα λεφτά του, ακόμα κι όταν τα έχει στην τράπεζα! Τοδεύτερο: «Statistics are like bikinis. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital. »(Η στατιστική είναι σαν τα μπικίνι. Αυτό που αποκαλύπτουν είναι ενδεικτικό αλλά αυτό που κρύβουν είναι ζωτικής σημασίας)

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

 

Δείτε και αυτά