Κορονοϊός: 12-18 μήνες θα χρειαστεί το εμβόλιο

Στην οδό «Χρυσωρυχείο 12» βρίσκεται η πολλά υποσχόμενη διεύθυνση της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Biontech με έδρα το Μάιντς. Μέχρι πρόσφατα διεξήγαγε έρευνες κυρίως για αντικαρκινικά παρασκευάσματα. Τώρα όμως επικεντρώνεται στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και μάλιστα με αξιώσεις.

Η Biontech έλαβε πρόσφατα για τις έρευνές της φρέσκο χρήμα από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Fosun Pharma: 120 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια, από τα οποία τα 44 εκατομμύρια ως αντάλλαγμα για μετοχές της γερμανικής εταιρίας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Biontech εμβαθύνει τη συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer με σκοπό την από κοινού δημιουργία ενός εμβολίου καταπολέμησης του κορωνοϊού. Ας σημειωθεί ότι από την εισαγωγή της στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq τον Οκτώβριο του 2019 η Biontech άντλησε μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιο γρήγορη η έρευση εμβολίου για τον κορωνοϊό με διεθνείς συνεργασίες

Η διεθνής συνεργασία μεταξύ ερευνητικών εταιριών δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτή την εποχή διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ πολλών εταιριών και επιστημόνων, κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δηλώνει ο Ζίγκφριντ Τρομ από την Ομοσπονδία Ερευνητικών Φαρμακευτικών Εταιριών (vfa).

Το γεγονός αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό, εκτιμά ο γερμανικός ειδικός, μιας και με τις διεθνείς συνεργασίες αυξάνεται η πιθανότητα ταχύτερης δημιουργίας του εμβολίου. Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδία βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 39 προγράμματα δημιουργίας ενός εμβολίου. Μέρος των προγραμμάτων χρηματοδοτούνται από τη διεθνή πρωτοβουλία εμβολίων CEPI, ανάμεσα στα οποία η γερμανική Curevac, οι αμερικανικές Inovio, Μoderna και Novavax, το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Queensland.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε και αυτά