Χαρακόπουλος: Αντιμετωπίζουμε αόρατο εχθρό

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής μας πραγματοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες που παραπέμπουν σε εμπόλεμη περίοδο, αλλά, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, πραγματικά η χώρα αντιμετωπίζει έναν αόρατο εχθρό που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο πρόεδρός της, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Κύρωση της από 10.02.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και της από 02.03.2020 Π.Ν.Π. «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου»».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «τα μέχρι στιγμής αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έλαβαν γρήγορα μέτρα. Ο κρατικός μηχανισμός παρά το γεγονός ότι η χώρα επί σχεδόν μια δεκαετία κρίσης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, μέχρι στιγμής έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αυτό οφείλεται, νομίζω, κατά κοινή ομολογία, στο ανθρώπινο δυναμικό. Και διερμηνεύοντας και τα αισθήματα της Επιτροπής, θέλω να ευχαριστήσω τους “ήρωες” με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλά, νομίζω, ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους όσοι αυτή την ώρα στέκονται όρθιοι για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο -μια κοινωνία η οποία βρίσκεται σε συνθήκες καθολικής απαγόρευσης κινήσεων- τους φαρμακοποιούς, τους ένστολους, τα σώματα ασφαλείας, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ και στην τροφοδοσία, τους μεταφορείς, τους ντελιβεράδες, τις καθαρίστριες των νοσοκομείων, τους εργαζομένους στην αποκομιδή απορριμμάτων. Σε όλους αυτούς είμαστε ευγνώμονες.

Όταν ο Καποδίστριας έκλεινε εκκλησίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια πανδημία. Αυτές τις μέρες που έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο να διαβάσουμε, είδα ότι και το 1828-29 το ελληνικό κράτος, που ακόμη δεν είχε ουσιαστικά απελευθερωθεί -ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη- με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, όταν αντιμετώπιζε την επιδημία της πανώλης, έλαβε αυστηρά μέτρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, που είναι γνωστό ότι ήταν πιστός ορθόδοξος και συνεπής στον εκκλησιασμό του κάθε Κυριακή, εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την τέλεση θρησκευτικών τελετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, γιατί ήταν και γιατρός και γνώριζε ότι οι συναθροίσεις βοηθούσαν τη μετάδοση της ασθένειας.

Από τότε μέχρι σήμερα, βεβαίως, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η παγκόσμια κοινότητα βρήκε θεραπείες για πολλές επιδημίες, και για την πανώλη και για την χολέρα, θα βρει και για τον κορωνοϊό. Αλλά μέχρι τότε, για να “σπάσουμε” την αλυσίδα της μετάδοσης πρέπει να είμαστε συνεπείς στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το “Μένουμε στο σπίτι” είναι ουσιαστικά πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και ύψιστης κοινωνικής ευθύνης. Μια έμπρακτη πράξη σεβασμού προς τους γονείς μας, τους παππούδες μας, στους οποίους, όπως είπε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, οφείλουμε την ταυτότητά μας.

Ασύμμετρη απειλή 

Βεβαίως, εκτός από τον αόρατο αυτόν εχθρό, αντιμετωπίζουμε και μια ασύμμετρη απειλή, ταυτόχρονα, στα σύνορα μας και αναφέρομαι στην εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, η οποία το τριήμερο της Αποκριάς επιχείρησε έναν αιφνιδιασμό με την υποκίνηση της εισβολής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, από τη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, και εκεί φάνηκε ότι η Πολιτεία είχε γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν επέτρεψε την υλοποίηση του αιφνιδιασμού και κατ’ επέκταση του εκβιασμού προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί εσωτερικό ζήτημα στην Ελλάδα, αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την ευρωπαϊκή κοινότητα, η οποία, όμως, με αυτή την πράξη της Τουρκίας συνειδητοποίησε το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που “σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος”. Όπως γνωρίζετε βρέθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό στον Έβρο η ευρωπαϊκή ηγεσία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έμπρακτα εξεδήλωσαν την αλληλεγγύη τους προς την χώρα. Θέλω να εξάρω, επίσης, το γεγονός ότι σε όλη αυτή την “περιπέτεια“ υπήρξε εθνική ομοψυχία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να ευχαριστήσουμε τον στρατό, όλα τα σώματα ασφαλείας και την Εθνοφυλακή που υπερασπίζονται την ελληνική μεθόριο».

Δείτε και αυτά