Ένα «ταξίδι» δημιουργικής γραφής για ενήλικες εξ αποστάσεως.
Το μουσείο είναι ένας χώρος, στον οποίο παιδιά, οικογένειες και μεμονωμένοι ενήλικες δραστηριοποιούνται παρακολουθώντας τις εκθέσεις και τις δράσεις του και αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους για μάθηση και ψυχαγωγία. Για τον λόγο αυτό τα μουσεία προτείνουν δράσεις ή εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε αυτές τις κατηγορίες κοινού, με γενικότερο στόχο την εξοικείωση τους με θέματα αισθητικής και πολιτισμού και ταυτόχρονη προσφορά ψυχαγωγίας και δημιουργικής κάλυψης του ελεύθερου χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα κατά την οποία στερούμαστε τις κοινωνικές μας επαφές, τους φίλους και τις όποιες δράσεις μας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υλοποίησε δύο δράσεις για παιδιά και εφήβους και τώρα απευθυνόμενη και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες προτείνει την δημιουργική δράση με τίτλο «Η δική μου Γκουέρνικα», με αφορμή το έργο-δωρεά στη Συλλογή Αγορών-Δωρεών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Η προτεινόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και απευθύνεται σε ενήλικες.
Πιο συγκεκριμένα, με αναφορά στο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», όσοι ενήλικες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν ένα κείμενο έως 600 λέξεις. Στο κείμενο αυτό ο καθένας-μία μπορεί να εκφραστεί είτε βασισμένος/-η στο μήνυμα του συνολικού έργου, συμβόλου κατά του παραλογισμού και του πολέμου ή σε κάποια λεπτομέρεια του πίνακα που συνδέεται με κάποιο βίωμα ή συναίσθημα του/της δημιουργού-συγγραφέα, είτε με μια φανταστική ιστορία την οποία ο/η δημιουργός-συγγραφέας εμπνεύστηκε από κάποια πτυχή του πίνακα.
Λίγα λόγια για το έργο και τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη:
Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Κυριάκος Κατζουράκης για το έργο του : «…Το τρίπτυχο έργο Γκουέρνικα Ι είναι μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα. Ο πίνακας του Πικάσο χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίο τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι, κλπ. Δεν είναι δηλαδή, επίπεδο φόντο αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης. Η Γκουέρνικα είναι γκρίζα ( κοντά στο φυσικό χρώμα του πίνακα του Πικάσο) και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο. Οι διαστάσεις του είναι ίδιες με το έργο του Πικάσο.» και συνεχίζει λέγοντας : «Αυτός ο πίνακας δεν περιγράφει γεγονότα αλλά περιέχει το θρήνο του σημερινού ανθρώπου. Δύσκολα πράγματα, δύσκολος στόχος, ίσως ανέφικτος, αλλά όπως λέει ο ποιητής: «Να είσαι ρεαλιστής, να επιδιώκεις το ανέφικτο». Η πρόθεσή μου εξ αρχής , ζωγραφίζοντας αυτό το έργο, απέκτησε διαστάσεις που με ξεπερνούσαν. Κυρίως μια βαθιά επιθυμία να ανακαλύψω ομορφιά και αρμονία στη σύνθεση, χωρίς να προδίδω το δράμα που κρύβεται πίσω από την εικόνα.»
Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αγγλία στη St. Martins School of Art. Έζησε στην Αγγλία το διάστημα 1972-1985, όπου με επιμέλεια του Eduardo Paolozzi οργάνωσε το 1976 έκθεση στη Serpentine Gallery, Arts Council. Το 2005 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής στο ΑΠΘ.
Τα κείμενα μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά έως 20 Απριλίου στο email info@katsigrasmuseum.gr με τίτλο, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία.
Τα έργα θα αξιολογηθούν από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και θα διακριθούν τρία (3), τα οποία θα αναρτηθούν σε διακριτό σημείο στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2-ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ
- Ετικέτες: Γκουέρνικα, εργαστήρι, Λάρισα