Στέλιος Ορφανάκης: Η διαφορά μεταξύ επενδύω και κερδοσκοπώ… όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Μετά από μια μεγάλη και κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών σχεδόν κατά 40% στις Η.Π.Α, στην Ευρώπη και αλλού με αφορμή τον άγνωστο coronavirus, εδώ και μερικές μέρες με οδηγό τη Μέκκα των αγορών τις Η.Π.Α έχουμε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση που έχει φθάσει στις ΗΠΑ στο 25% ενώ ταυτόχρονα ο Dow Jones πλησιάζει σε μια δύσκολη περιοχή τιμών που ορίζεται στην περιοχή 23.000-23.300 μονάδων.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφηκε ύστερα από ερωτήματα φίλων και γνωστών για το αν πρέπει να πουλήσουμε αυτή την ανοδική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Ως επενδυτή θεωρούμε κάθε άνθρωπο ή οντότητα όπως επιχείρηση ή αμοιβαίο κεφάλαιο που δεσμεύει κεφάλαια με την προοπτική να λάβει μια θετική απόδοση στα κεφάλαια που επενδύει. Συνήθως οι επενδυτές ψάχνουν για εσωτερική αξία και οργανική ανάπτυξη και σκοπεύουν μακροπρόθεσμα. Συνήθως θεωρείται ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά πάντα είναι κερδοφόρες. Αυτοί είναι οι επενδυτές του επιχειρείν, δηλαδή επενδύουν κεφάλαια για την εξέλιξη της επιχείρησης στην πραγματική οικονομία.

Ο όρος όμως επενδυτής χρησιμοποιείται και στο χρηματιστήριο για να χαρακτηρίσουμε ανθρώπους ή οντότητες που παραμένουν μέτοχοι για πολύ καιρό σε μια εισηγμένη εταιρεία. Αυτή η χρήση του όρου νομίζω ότι είναι καταχρηστική. Θα μου πείτε: και ποιος όρος πρέπει να χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια; Απαντώ: Κερδοσκόπος.

Ναι, ίσως ο όρος κερδοσκόπος ακούγεται κάπως μυστήρια ή όχι ευχάριστα έναντι του επενδυτή, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Με βάση αυτό τον ορισμό, αν κάποιος στο χρηματιστήριο τοποθετήσει ένα ποσό σε μια μετοχή και είναι από τους τυχερούς που σε μικρό διάστημα από μερικές μέρες ή σ’ ένα μήνα έχει απόδοση 20% ή 30% ή και λίγο παραπάνω, θα πρέπει να πουλήσει χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί πως πάει η εταιρεία τις μετοχές της οποίας αγόρασε.

Στο σημείο αυτό κάποιοι μπορεί να πείτε, ναι, αλλά η μετοχή στην οποία έχω τοποθετήσει μέρος των χρημάτων μου δίνει και μέρισμα, γιατί να πουλήσω; Ας υποθέσουμε ότι θα δώσει μέρισμα 3% ή 4% την τρέχουσα χρονιά – την επόμενη κανείς δεν ξέρει σίγουρα- είναι λόγος αυτός να ανταλλάξουμε το 20% ή 30% ή και παραπάνω που πήραμε βραχυπρόθεσμα με ένα +3% αλλά να μείνω μέτοχος μακροπρόθεσμα; Απαντώ: Όποιος υποκύπτει στη μακροπρόθεσμη διακράτηση έναντι ενός βραχυπρόθεσμου σημαντικού κέρδους, έχει παρεξηγήσει τι σημαίνει χρηματιστήριο.

Ο πραγματικός επενδυτής, αυτός που επενδύει στην πορεία της επιχείρησης, αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο και πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις επιδόσεις, την κερδοφορία και άλλες παραμέτρους της επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει.

Ο «επενδυτής» του χρηματιστηρίου, δηλαδή ο κερδοσκόπος, αναλαμβάνει τον κίνδυνο της τιμής της μετοχής στην οποία τοποθέτησε τα λεφτά του και μόνο αυτό.

Με λίγα λόγια ο επενδυτής πρέπει να ανησυχεί για την εταιρεία, ενώ ο κερδοσκόπος για την τιμή της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα που σπάνια, πολύ σπάνια συμπίπτουν. Βασικά αν συνέπιπταν δεν θα είχε νόημα η ύπαρξη των χρηματιστηρίων και για αυτό το λόγο επινοήθηκαν τα χρηματιστήρια.

Ελπίζω να βοήθησα και φίλους και γνωστούς και αγνώστους.

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

 

Δείτε και αυτά