Η ζωή μας, μια μάσκα… (εικόνες)

Η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά λόγω του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο παρατηρούμε πως η μάσκα έχει γίνει απαραίτητο προιόν για να κυκλοφορήσει κάποιος σε εξωτερικό χώρο. Το Best Of Larissa καταγράφει μερικές τέτοιες καθημερινές στιγμές.

Η Κίνα έχει πουλήσει από τις αρχές Μαρτίου σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μάσκες σε ξένες χώρες, που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τις κινεζικές αρχές. Παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην κινεζική επικράτεια, το Πεκίνο προέτρεψε τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή ιατρικών εξοπλισμών τη στιγμή που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
Από την 1η Μαρτίου, η Κίνα έχει εξάγει προς 50 και πλέον χώρες 3,86 δισεκατομμύρια μάσκες, 37,5 εκατομμύρια στολές προστασίας, 16.000 αναπνευστήρες και 2,84 εκατομμύρια σετ ανίχνευσης του Covid-19, δήλωσε η Γιν Χάι, εκπρόσωπος των τελενειακών υπηρεσιών. Συνολικά, οι εξαγωγές αυτές υπολογίζονται σε 10,2 δισεκατομμύρια γουάν (1,33 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ορισμένες χώρες, εντούτοις, διαμαρτύρονται για την ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού που εισάγουν από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο και η Ολλανδία ανακοίνωσε την 28η Μαρτίου την ανάκληση 600.000 μασκών που προέρχονταν από ένα φορτίο 1,3 εκατομμμυρίων από την Κίνα, διότι δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα ποιότητας, δεν έκλειναν σωστά στο πρόσωπο και είχαν φίλτρα που δεν λειτουργούσαν σωστά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία και η πλειονότητα των αρχών υγείας ανά τον κόσμο επιμένουν ότι τη μάσκα έχει νόημα να την φορούν όσοι φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό και όσοι έχουν ασθενήσει, θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και το ελληνικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει μέχρι στιγμής ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνοής, από κάποιον που φέρει τον ιό χωρίς να έχει συμπτώματα, και όχι μόνο με τα σταγονίδια που φεύγουν στον αέρα όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει.
Η θέση αυτή οδήγησε τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να συστήνουν πλέον στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρακτική που ακολουθήθηκε ευρέως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. Ανάλογη σύσταση εξετάζουν και οι ισπανικές αρχές, όπως και άλλες χώρες. «Εξετάζουμε και τις μάσκες στο πλαίσιο των νέων μέτρων που θα λάβουμε» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εμφανίστηκε δημόσια με μάσκα, ενώ στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «το μέτρο είναι προαιρετικό» και πως ο ίδιος δεν θα φορέσει μάσκα.
Αναμφισβήτητα, η έκρηξη στις ανάγκες για υγειονομικό προστατευτικό υλικό έχει οδηγήσει σε έναν πόλεμο μεταξύ των χωρών για το ποιος θα καλύψει πρώτος τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, προστατεύοντας όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης: γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες «πιάστηκαν» στον ύπνο όσον αφορά την πανδημία, καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί -δεν θα έπρεπε;- την ταχύτητα διάδοση του Covid-19 και τους θανάτους που θα προκαλούσε σε χώρες του λεγόμενου πρώτου κόσμου. Την Παρασκευή, η Γερμανία, η οποία εντός της Ε.Ε. έχει δεχθεί επικρίσεις για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αγοράζει προστατευτικό υλικό, ουσιαστικά «καπελώνοντας» άλλες χώρες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «μεθόδους Άγριας Δύσης» για να εξασφαλίσουν μάσκες, στολές, αναπνευστήρες, κ.λπ.
Εντείνονται οι συζητήσεις για τη χρήση μάσκας από υγιή άτομα, σχετικά με το πόσο αυτό μπορεί να προστατέψει από τη μετάδοση του κορονοϊού. Η χρήση αυτοσχέδιων μασκών μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση και διασπορά του ιού. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε προχθές την προαιρετική, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.
Ο λόγος που προχώρησε στην αλλαγή των συστάσεών του έχει να κάνει με το κατά πόσο άτομα χωρίς συμπτώματα που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό συμβάλλουν στη διασπορά του. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.
Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον Καναδά η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορευτούν οι εξαγωγές μασκών, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο κυβερνήτης του Νιουφάουντλαντ, Ντουάιτ Μπολ, η περιφέρεια της οποίας προϊσταται είχε φιλοξενήσει χιλιάδες Αμερικανούς επιβάτες αεροπλάνων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στην ανθρωπότητα είναι ότι σε καιρούς κρίσης δεν σταματάς να είσαι άνθρωπος.
Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα και το γεγονός αυτό της δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εποχή του ταχύτατα εξαπλωμένου κορονοϊού. Απλούστατα γιατί ο κόσμος είναι πάρα πολύς, όπως και οι ανάγκες για μάσκες που θα τον προστατεύσουν από τη φονική πανδημία που είναι ήδη υπεύθυνη για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Επειδή όμως οι μάσκες λιγοστεύουν και είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να υπάρχει έλλειψη που θα δημιουργήσει πανικό και αναστάτωση, η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει καταστάσεις. Για αυτό ανέλαβε δράση το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εξέδωσε ένα εγχειρίδιο με οδηγίες την κατασκευή χειροποίητων μασκών ώστε να μην υπάρχει ποτέ έλλειψη και να έχουν μάσκες ακόμα και κόσμος που δεν έχει πρόσβαση σε καταστήματα.
Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα και βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, κάνοντας λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία είχε παραγγείλει και προπληρώσει 400.000 μάσκες τύπου FFP-2 στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα. Οι 200.000 από αυτές επρόκειτο να φθάσουν στο Βερολίνο μέσω Μπανγκόκ, αλλά παρενέβησαν, όπως πιστεύεται, οι αμερικανικές αρχές και τις κατηύθυναν στις ΗΠΑ. Η ενέργεια εκτιμάται ότι συνδέεται με την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε και αυτά