Νέες ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, ως εταίρου, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FINCH (Financing impact on regional development of cultural heritage valorization- Χρηματοδοτικές επιπτώσεις της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιφερειακή ανάπτυξη) η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέδειξε στην πλατφόρμα καλών πρακτικών Policy Learning Platform-Good Practice Database του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe (https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/) δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες συνδυάζουν πολλές και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.
Βιώσιμο μπλε μοντέλο για τον τουρισμό, τα Υποβρύχια Μουσεία
Πιο συγκεκριμένα αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε ως πρώτη Καλή Πρακτική το έργο «Interreg MED-BlueMed» για τα Υποβρύχια Μουσεία (https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/3411/enhancing-cultural-heritage-with-a-new-perspective-through-bluemed-the-underwater-museums/), ως παράδειγμα μιας καινοτόμου και ολιστικής προσέγγισης για τη διασφάλιση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Μια άλλη ουσιαστική πτυχή της πρακτικής είναι η έντονη εστίαση στην καινοτομία, με τη δημιουργία της πλατφόρμας «Υποβρύχιες φυσικές και πολιτιστικές διαδρομές στη Μεσόγειο», καθώς και η ιδέα μιας κοινής προώθησης του τουρισμού και της αντίστοιχης δικτύωσης υποβρύχιων κέντρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τους αξιολογητές «η γενική ιδέα και προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για άλλες περιοχές με πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της θάλασσας που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν και να αξιοποιήσουν την κληρονομιά τους».
Θετικό παράδειγμα χρηματοδότησης, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Ως δεύτερη Καλή Πρακτική αναδείχθηκε η δράση «Αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας» (https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/3339/restoration-of-the-first-ancient-theater-of-larissa/) το οποίο αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα συνδυασμού διαφόρων πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΤΠΑ, το crowdfunding, χορηγίες και δωρεές, ίδιοι πόροι καθώς και άλλες πηγές κονδυλίων, για τα έργα αποκατάστασης ανάδειξης που υλοποιούνται σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Η γενική ιδέα για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου και η υλοποίησή του μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε άλλες τοπικές αρχές σχετικά με τον τρόπο εύρεσης του βέλτιστου συνδυασμού χρηματοδότησης για ένα τέτοιο σχέδιο μεγάλης κλίμακας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τον τρόπο διασφάλισης του κατάλληλου μηχανισμού συνεργασίας για τη διατήρηση και την αποκατάσταση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι παραπάνω καλές πρακτικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του έργου “Financing impact on regional development of cultural heritage valorization- FINCH”, σκοπός του οποίου είναι η προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την υποστήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων (μικροδάνεια, crowdfunding κλπ), προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική συμμετοχή, κυρίως νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών, σε λύσεις συνεργασίας ιδιωτικού-δημοσίου τομέα.
Το έργο “FINCH” έχει συνολική διάρκεια 54 μήνες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe, με συνολικό προϋπολογισμό 1.467.665 ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν φορείς από Ιταλία, Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία και Ρουμανία.
- Ετικέτες: διακρίσεις, Περιφέρεια, πολιτισμός