Stabat Mater ζωντανή ηχογράφηση – Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της αποστολής της και σε συνδυασμό με την ειδική συνθήκη στην οποία αυτό το διάστημα διάγουμε το βίο μας, ανεβάζει στη σελίδα της, μεγάλες παραγωγές της (όπερες, συναυλίες κοκ).

Το σύνθημα είναι: ο Πολιτισμός ποτέ δεν κατεβάζει ρολά.

Κάνουμε υπομονή, μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας, και απολαμβάνουμε τη ζωντανή ηχογράφηση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το 2002, ενός από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της δυτικοευρωπαϊκής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο Stabat Mater του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi.

Σολίστ η διεθνούς φήμης Λαρισαία σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και η μεσόφωνος Ελένη Λιώνα.

Συμμετέχουν η Γυναικεία Χορωδία (διδασκαλία Γιάννης Τσανακάς) και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (διδασκαλία: Δημήτρης Καρβούνης) και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής του κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολης, άρρωστος από φυματίωση. Τελικά υπέκυψε στις 16 Μαρτίου 1736, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Συνθέτης, βιολιστής και οργανίστας, στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα.

Το αριστούργημά του, Stabat Mater, που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του Μεσαίωνα και υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Το “Stabat Mater”, αυτός ο εξαιρετικός μεσαιωνικός ύμνος, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Ωστόσο, η μελοποίησή του από τον Περγκολέζι – εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του όψιμου μπαρόκ του ιταλικού νότου, είναι η πιο δημοφιλής, καθώς ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος.

Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής.

Το έργο αποτελείται από 12 μέρη.

 

Δείτε και αυτά