Το ουρικό οξύ φυσιολογικά υπάρχει µέσα στο σώµα µας καθώς αποτελεί ένα προϊόν του µεταβολισµού των πουρινών, συστατικών που προσλαµβάνουµε µέσα και από τη διατροφή µας. Το πρόβληµα υπάρχει όταν οι συγκεντρώσεις ουρικού στον οργανισµό µας αυξάνονται, προκαλώντας αυτό που επιστηµονικά ονοµάζεται ουρική αρθρίτιδα.
Το ουρικό οξύ επικάθεται στις αρθρώσεις µας προκαλώντας συνήθως έντονο πόνο, οίδηµα, ερυθρότητα και δυσκαµψία σε διάφορες αρθρώσεις (π.χ. µεγάλο δάκτυλο ποδιού, αστράγαλος, γόνατα, καρπός). Εκτός όµως από την ουρική αρθρίτιδα, η αύξησή του µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία πετρών ουρικού οξέος στα νεφρά.
Αντιλαµβανόµαστε λοιπόν εύκολα ότι όταν το ουρικό οξύ ανεβαίνει, θα πρέπει να προσέχουµε και να ελέγχουµε τις πηγές ουρικού οξέος – πουρινών στη διατροφή µας.
Τρόφιμα που απαγορεύονται:
Πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση, όσο και σε φάση ύφεσης
Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλό, μπέικον, τηγανητά και όλα τα σνακ
Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας
Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, αβγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες
Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα
Αμύγδαλα, μαγιά
Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρή ποσότητα:
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά)
Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά)
Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτό, ζελέ, μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα
Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι (μέχρι ½ φλιτζάνι καθημερινά)
Πατάτες τηγανητές
Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα
Τρόφιμα που καταναλώνονται ελεύθερα:
Ψωμί, δημητριακά, κράκερ, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, βλ. παραπάνω)
Χορτόσουπες, τουρσί, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξίδι, πίκλες, ποπκόρν
Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αβγό, μέλι
Φρούτα, χυμοί φρούτων
Ξηροί καρποί (εκτός από τα αμύγδαλα)
Διαβάστε περισσότερα εδώ