Αυτό το πείραμα δείχνει πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός (vid)

Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα προστασίας, ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας, στα πλαίσια του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, λόγω του μεγάλου ποσοστού μεταδοτικότητας. Αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά της Covid-19.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν γίνει ανάρπαστες οι προστατευτικές μάσκες προσώπου και ακούγονται οι ίδιες συμβουλές από όλες τις υγειονομικές Αρχές: Πλένουμε τα χέρια μας καλά και συχνά, αποφεύγουμε τις πολλές επαφές, βήχουμε και φτερνιζόμαστε καλύπτοντας το πρόσωπο μας.

Το πείραμα που αποτυπώνει τη διασπορά του ιού

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας, NHK, πραγματοποίησε ένα πείραμα για να αποτυπώσει την ταχύτητα και τον τρόπο διασποράς του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ανάλυσης.

Το πείραμα δείχνει πως μικροσκοπικές σταγόνες βγαίνουν από το στόμα μας καθώς μιλάμε, μάλιστα η ποσότητα τους μεγαλώνει όσο πιο δυνατά μιλάμε. Οπότε ένα κρούσμα που απλώς μιλάει σε κοινό χώρο με άλλους ανθρώπους, μπορεί να μεταδώσει την Covid-19, ακόμα και αν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, το πείραμα δείχνει πως οι σταγόνες από βήχα ή φτέρνισμα έχουν μικρή διασπορά καθώς λόγω όγκου πέφτουν πιο γρήγορα στο έδαφος, ενώ οι μικροσταγόνες κατά τη διάρκεια της ομιλίας έχουν μεγαλύτερη απόσταση διασποράς.

Τα αποτελέσματα τονίσουν τη σημασία των οδηγιών για «κοινωνική αποστασιοποίηση» που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως και την καλή κυκλοφορία αέρα σε όλους τους χώρους.

Δείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες στο 01:40, στο 2:40 και στο 4:20:

Δείτε και αυτά