«Καίγεται» η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα τείνει να καταγράψει τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα βυθίζεται εξαιτίας του lockdown και των μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19. Η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει καταστεί μη κερδοφόρα και κοινωνικά «μη αποδεκτή» και έχει εκτοπιστεί από το φθηνό φυσικό αέριο και τον πολλαπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή φυσικά αποτελεί και την ήδη προαποφασισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, απλώς όπως φαίνεται, η πανδημία ίσως να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κατά 8%, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση που υπολογίζει τον αντίκτυπο του ιού στην ενεργειακή βιομηχανία. Η ποσότητα του καυσίμου που καίγεται για να παραχθεί ενέργεια θα μειωθεί κατά 10% ενώ ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, η Κίνα, θα καταγράψει πτώση της ζήτησης κατά 5% παρά τη σταδιακή αναζωογόνηση των βιομηχανιών της από τη στιγμή που μειώθηκαν οι διακοπές λειτουργίας. Στην Ευρώπη, όπου ισχύουν οι πολιτικές για την πλήρη απανθρακοποίηση, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, ενώ οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πτώση κατά 25%, δήλωσε ο IEA.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Αυστρία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν τους τελευταίους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και προστέθηκαν στη λίστα των χωρών (μαζί με την Αλβανία, το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία) που προχωρούν χωρίς άνθρακα στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας .

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει χρησιμοποιήσει άνθρακα εδώ και 20 ημέρες, ενώ η Γερμανία στοχεύει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό σοκ για ολόκληρο τον ενεργειακό κόσμο», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA. «Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η πτώση της ζήτησης για σχεδόν όλα τα βασικά καύσιμα είναι συγκλονιστική, ειδικά για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

«Η ενεργειακή βιομηχανία που αναδύεται από αυτήν την κρίση θα είναι σημαντικά διαφορετική από αυτήν που είχε προηγουμένως», εκτίμησε ο Birol.

Δείτε και αυτά