Ταξιδεύοντας με το Best Of Larissa: Νταλκάς για την νταλίκα στο Πακιστάν

Σημερινός προορισμός της στήλης είναι το Πακιστάν. Εκεί όπου τα φορτηγά είναι μια έκφρασης δημιουργικότητας, φαντασίας και τέχνης.

Επιμέλεια φωτογραφιών Λεωνίδας Τζέκας

Περίπου το 1920 ξεκίνησε μια παράδοση στο Πακιστάν που είχε να κάνει με τα πιο μεγάλα οχήματα. Οι ιδιοκτήτες τους τα ζωγράφιζαν με το λογότυπο κάθε εταιρείας, έτσι ώστε οι αναλφάβητοι να μπορούν να αναγνωρίζουν σε ποια εταιρία ανήκαν στα φορτηγά.
Αυτό σταδιακά εξελίχθηκε σε μια λαϊκή τέχνη και σήμερα πολλά από τα φορτηγά της χώρας είναι γεμάτα χρώματα και στολίδια που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα.
Χαλιά, αξεσουάρ και ζωγραφιές είναι μερικά από τα οποία κοσμούν το εξωτερικό τους ενώ θεωρείται ότι όσο πιο πολύ φροντισμένο είναι ένα φορτηγό τόσο πιο σίγουρη επιλογή αποτελεί για τον αξιόπιστο τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων.
Ένας τυπικός οδηγός φορτηγού στο Πακιστάν ξοδεύει περισσότερο χρόνο με το φορτηγό του από ό, τι με την οικογένειά του. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί αυτά τα 10 τόνων φορτηγά, σαν άλλα σπίτια των οδηγών είναι τόσο έντονα στολισμένα. Τα φορτηγά διασχίζουν τις εθνικές οδικές αρτηρίες του Πακιστάν και του γειτονικού Αφγανιστάν και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα.
Μια έντονη χρωματική παλέτα καλύπτει τα φορτηγά από πάνω μέχρι κάτω. Πλαστικά λουλούδια, κορδέλες, χάντρες, καθρέφτες, βελούδινα διακοσμητικά, αφίσες διασήμων και εικόνες αγίων κυριαρχούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Πέρα από τη διακόσμηση και η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελείται από ξύλο στο οποίο κρεμάνε καμπάνες. Οι καμπάνες έχουν την τάση να κουνιούνται και να κάνουν θόρυβο όταν οι οδηγοί βρίσκονται στο δρόμο, οπότε και πάλι είναι αδύνατο να περάσουν απαρατήρητα.
Και δεν είναι μόνο τα φορτηγά. Τα λεωφορεία, οχήματα που μεταφέρουν νερό ή άλλα που μεταφέρουν εμπορεύματα είναι επίσης ψυχεδελικά διακοσμημένα. Μοιάζουν με ένα είδος λαϊκής τέχνης, «μια εθνική γκαλερί χωρίς τοίχους, μια ελεύθερη έκθεση σε διαρκή κίνηση«, όπως λένε οι ντόπιοι.
Η διακόσμηση αυτού του είδους κοστίζει στους ιδιοκτήτες μια μικρή περιουσία. Δεν είναι ανήκουστο για έναν οδηγό να ξοδεύει ποσά ισοδύναμα με το ετήσιο εισόδημά του στη διακόσμηση του φορτηγού. Το κόστος μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια, που αντιστοιχούν σε μισθούς δυο χρόνων για τον οδηγό του φορτηγού.
Ένα καλά διακοσμημένο φορτηγό δίνει στους πελάτες την εντύπωση ότι είναι καλά φροντισμένο και θα αποτελέσει μια σίγουρη επιλογή για τον αξιόπιστο τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων. Με τα χρόνια, βέβαια, η απόλυτα παραδοσιακή διακόσμηση, που κάποτε γινόταν με το χέρι έχει αλλάξει. Αντί, λοιπόν, για σχολαστική χειροποίητη ζωγραφική σε κάθε φορτηγό, πλέον χρησιμοποιούνται τυποποιημένες αυτοκόλλητες ετικέτες και στολίδια. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι στερούνται ομορφιάς και εντυπωσιασμού.
Λουλούδια, κορδέλες, χάντρες, καθρέφτες, βελούδινα διακοσμητικά, κυριαρχούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Στα φορτηγά μάλιστα υπάρχουν συνήθως καμπάνες, οι οποίες κάνουν δυνατό θόρυβο όταν οι οδηγοί τους βρίσκονται στο δρόμο.
Κι αν αυτό δεν είναι τελικά μια μορφή τέχνης, τότε τι είναι;

Δείτε και αυτά