Οδοιπορικό με τον Δημήτρη Καστανάρα: Στα Χανιά των ονείρων…

Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα και για τις δικές μου διακοπές.

Για καλή μου τύχη φέτος θα πάω όχι με το σαραβαλάκι μου αλλά με ….. αεροπλάνο !

Προορισμός …… Κρήτη και μάλιστα στα Χανιά !!!

Πρωί, σαν κύριος αυτή την φορά, με το σακίδιο της φωτογραφικής και άλλο ένα με τα πράγματά μου αναχωρώ με τρένο για Θεσσαλονίκη και μετά για αεροδρόμιο.

Αυτή την φορά ατσαλάκωτος φίλοι μου και με ταξίδι μόλις μιας ώρας έφτασα στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Χανιά λοιπόν και πριν αρχίσω να σας ταξιδεύω με τις φωτογραφίες μου και κάποιες πληροφορίες από τα μέρη που πήγα, θα σας πω λίγα λόγια για τον νομό και την πόλη των Χανίων.

Ο νομός Χανίων βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και συνδυάζει πολλές όμορφες παραλίες, μικρές εύφορες πεδιάδες, ψηλά βουνά και βαθιά φαράγγια, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς.

Ο Νομός Χανίων θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή στην Κρήτη καθώς η οροσειρά Λευκά Όρη είναι υπεύθυνη για τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μια πόλη που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και διατηρεί τα περισσότερα μνημεία της από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.

Το βενετσιάνικο λιμάνι με το φάρο και η παλιά πόλη στο κέντρο έχουν χαρίσει στα Χανιά τη φήμη της πιο γραφικής πόλης στην Κρήτη, που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η νέα πόλη

Τα Χανιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούνται από δύο πόλεις: την παλιά πόλη και τη νέα, που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα ενιαίο σύνολο.

Η νέα πόλη αγκαλιάζει την παλιά και απλώνεται σε ολοένα μεγαλύτερη ακτίνα. Η ρυμοτομία της είναι αρκετά καλή κοντά στο κέντρο και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το δρόμο σας. Δυστυχώς η εικόνα αυτή αλλάζει στα προάστια, όπου είναι εύκολο να χάσετε το δρόμο σας.

Μια κοινή διαπίστωση είναι ότι πολύ εύκολα θα βρείτε το δρόμο για να μπείτε στα Χανιά ερχόμενοι από άλλες περιοχές, αλλά δύσκολα θα καταφέρετε να φύγετε από την πόλη. Ίσως βέβαια και να μην θέλετε να φύγετε εύκολα, όπως εγώ, γιατί τα Χανιά είναι μια πόλη που εύκολα θα σας μαγέψει.

Η παλιά πόλη

Η παλιά πόλη στα Χανιά  είναι ο πυρήνας των Χανίων, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της και τα διατηρητέα κτίρια διαφόρων περιόδων, όπου θα απολαύσετε ρομαντικούς  περιπάτους. Πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σήμερα σαν μικρά ξενοδοχεία, σαν εστιατόρια, καταστήματα ή κατοικίες.

Μη διστάσετε να περιπλανηθείτε στα στενά της παλιάς πόλης και να ψάξετε για τις όμορφες εικόνες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Η παλαιά πόλη επεκτείνεται παράλληλα με το ενετικό λιμάνι των Χανίων από το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο, μέχρι την Πύλη της Άμμου μετά τα νεώρια προς τα ανατολικά. Πρόκειται για το κομμάτι της πόλης που περικλείεται από τα ενετικά τείχη και συμπεριλαμβάνει τα βυζαντινά Χανιά, αυτά που περικλείονταν από τα μικρότερης έκτασης βυζαντινά τείχη. Τα βυζαντινά τείχη προστάτευαν το φρούριο Καστέλι, το λόφο που πρωτοκατοικήθηκε στα Χανιά την νεολιθική εποχή.

Ο λόφος Καστέλι είναι αυτός που ορθώνεται πάνω από το τούρκικο τζαμί στο Ενετικό λιμάνι. Εκεί βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας, τα μινωικά Χανιά.

Εκεί επίσης χτίστηκε το πρώτο βυζαντινό φρούριο, το Καστέλι, που περιβάλλονταν από τείχη με πολλούς πύργους και προμαχώνες. Στη συνέχεια εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ενετοί το 1252 όπου και διαμορφώθηκε η έδρα του ρετούρη (διοικητή Χανίων), ενώ στο ίδιο μέρος ήταν το κονάκι των πασάδων κατά τη τουρκοκρατία. Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας μέσα στο Καστέλι κατοικούσαν οι αριστοκρατικές οικογένειες των χριστιανών. Το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας ισοπεδώθηκε με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και έτσι χάθηκε μια για πάντα η μεσαιωνική της όψη. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση του τείχους από Βορρά. Αυτό που έχει επίσης διατηρηθεί είναι ο κεντρικός δρόμος που το διέσχιζε, η σημερινή οδός Κανεβάρο με τα επιβλητικά αρχοντικά.

Αρκετά με την ιστορία των Χανίων. Πάμε τώρα να περπατήσουμε στα Χανιά.

Την περιήγηση στα Χανιά την ξεκίνησα από την Δημοτική αγορά στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια μπήκα στην παλιά πόλη και κατευθύνθηκα  προς το ενετικό λιμάνι. Αφού  περπάτησα όλο το μήκος του ενετικού λιμανιού, έφτασα στην Πύλη της Άμμου και επέστρεψα  μέσα από τα στενά της Σπλάντζιας στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησα.

Δημοτική Αγορά Χανίων, Στιβανάδικα, Παναγία Τριμάρτυρη, ο καθεδρικός ναός των Χανίων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αφού επισκέφτηκα το μουσείο συνέχισα την οδό Χάληδων για να φτάσω στην Πλατεία Σιντριβανιού στο ενετικό λιμάνι. Από εκεί περπάτησα κατά μήκος της προκυμαίας προς τα αριστερά μέχρι το Ναυτικό μουσείο.
Εναλλακτικά, μετά το μουσείο στρίψτε αριστερά στην Οδό Ζαμπελίου και περπατήστε την απολαμβάνοντας την μαγεία των στενών της παλιάς πόλης. Περπατήστε όλο το μήκος της οδού Ζαμπελίου, συνεχίστε στην οδό Θεοτοκοπούλου και στρίψτε δεξιά στην οδό Αγγέλου μέχρι το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

Ενετικό λιμάνι, Ναυτικό Μουσείο, και Φρούριο Φιρκάς, Γιαλί Τζαμί,το τούρκικο τζαμί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Νεώρια, Κούμ Καπί, Σπλάντζια. Από τη Σπλάντζια θα φτάσετε ξανά στη Δημοτική Αγορά, το σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην παλιά πόλη των Χανίων.

Χαλέπα, η συνοικία της Χαλέπας είναι στο ανατολικό όριο της πόλης και θα είναι καλύτερα να την επισκεφτείτε χωριστά λόγω απόστασης. Για παράδειγμα, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι 1 χιλιόμετρο περίπου από το Κουμ Καπί.

Τάφοι Βενιζέλων, λίγο μετά τη Χαλέπα στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι αξίζει να επισκεφτείτε τους Τάφους των Βενιζέλων και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τα Χανιά.

Είναι μια πόλη που πας και θες να πας ξανά και ξανά και ξανά.

Ότι και να πει η να γράψει κάποιος για τα Χανιά είναι λίγο και δεν μπορεί μέσα σε ένα οδοιπορικό να καλύψει όλο το Νομό Χανίων με τα υπέροχα μέρη και τις πανέμορφες παραλίες.

Έτσι σε άλλο οδοιπορικό θα ταξιδέψουμε στις πανέμορφες παραλίες του Νομού Χανίων και στα μέρη που αξίζει να δει κάποιος.

Επιμέλεια – Φωτογραφίες: Δημήτρης Καστανάρας

Δείτε και αυτά