Η ΑΕΛ έχει γενέθλια. Γίνεται 56 ετών…

Αθλητική Ένωση Λάρισας… Η «Βασίλισσα της Θεσσαλίας», η «Βασίλισσα του Κάμπου», η «Βασίλισσα ολόκληρης της ανοιξιάτικης Ελλάδας». Μια «Βασίλισσα», που έγραψε «χρυσή» ιστορία και με τα ανεπανάληπτα κατορθώματά της άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια «Βασίλισσα», που έφερε την «ποδοσφαιρική επανάσταση» την Πρωτομαγιά του ’88, όταν οι «11 αετοί του Ολύμπου» ανέβηκαν στην υψηλότερη κορυφή κατακτώντας το Πρωτάθλημα και δίνοντας με τα επιτεύγματά της από το 1964 μέχρι σήμερα «σάρκα και οστά» στο όραμα μιας ολόκληρης πόλης.

ΑΕΛ, η ομάδα που εκπροσωπεί έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς νομούς της χώρας, η ομάδα που αποτέλεσε σύμβολο, η ομάδα που πήγε κόντρα στο ρεύμα και κατάφερε να ανατρέψει την «καθεστηκυία τάξη» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι επειδή ακριβώς κουβαλά στο DNA της αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέτυχε ιστορικές υπερβάσεις και αντίστοιχα παρέμεινε ζωντανή στις κρίσιμες στιγμές της διαδρομής της, επανακάμπτοντας σε μια νέα πορεία προς την κορυφή. Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας, δύο Κύπελλα, τέσσερις τελικοί και πολλές σημαντικές επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνθέτουν το προφίλ της κορυφαίας διαχρονικά ομάδα της ελληνικής περιφέρειας…

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ
Η ΑΕΛ δημιουργήθηκε για να κάνει πραγματικότητα το όραμα για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας που θα εκπροσωπήσει μια πόλη όπως η Λάρισα – με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση και δίψα για επιτυχίες – στην κορυφαία κατηγορία. Η 17η Μαΐου του 1964 αναφέρεται ως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσής της, καθώς τότε – μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων και συζητήσεων – πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η τελευταία και καταλυτική συνέλευση των σωματείων του νομού, στην οποία αποφασίσθηκε η συγχώνευση του Λαρισαϊκού, του Ηρακλή, του Άρη και του Τοξότη.

Η Αθλητική Ένωση Λάρισας ήταν πλέον μια πραγματικότητα, σχεδιασμένη πάνω στο φόντο της Β’ Εθνικής, στις αποχρώσεις του βυσσινί και του λευκού κι όχι του ασπρόμαυρου, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί… Τυπικά, η μετατροπή του καταστατικού του Ηρακλή λίγες ημέρες μετά – την 22α Μαΐου – και η έγκρισή του στις 8 Ιουνίου, έδωσε στην ΑΕΛ υπόσταση, ενώ οι ομάδες Δήμητρα, Δόξα Εμποροϋπαλλήλων (με βάση τον Άρη και τους Εμποροϋπαλλήλους),  Πελασγιώτιδα (με βάση Λαρισαϊκό και Πελασγικό) και Όλυμπος (με βάση Τοξότη και Πανθεσσαλικό), συμπλήρωναν αυτή τη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια αγωνιζόμενες σε μικρότερες κατηγορίες.

Την 7η Ιουνίου, στο θρυλικό Αλκαζάρ, καταγράφεται η πρώτη αγωνιστική εμφάνιση, με νίκη 2 – 1 επί του ισχυρού τότε Πανιωνίου, σ’ ένα φιλικό παιχνίδι με πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου την ομάδα της ΑΕΛ αποτελούσαν ποδοσφαιριστές επιλεγμένοι από τον Λαρισαϊκό, τον Ηρακλή, τον Άρη, τον Τοξότη, τον Πανθεσσαλικό, τον Πελασγικό και την Ανάπλαση Τυρνάβου.

Τις επιλογές αυτές επισημοποίησε λίγο αργότερα ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς, ο ξένος προπονητής που προσελήφθη για να εξασφαλισθεί η αμεροληψία στην στελέχωση της ομάδας. Έτσι, ονόματα παικτών όπως του Ζάμπα, του Καρέλια, του Κυριάκου, του Λέλλη, του Παπάζογλου, του Κάσσα, του Σαλταπίδα, του Δελφού, του Κατσιάνη και πολλών ακόμη, πέρασαν στην ιστορία και σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Όλα λοιπόν ήταν έτοιμα για την εκκίνηση, υπό την διοικητική σκέπη ενός 15μελούς …οικουμενικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζονταν από εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και φορέων της πόλης και στο οποίο την ιδιότητα του προέδρου κατείχε ο πρώην πρόεδρος του Ηρακλή, Κ. Τζοβαρίδης.

 

Δείτε και αυτά