Οδοιπορικό με τον Δημήτρη Καστανάρα στις παραλίες του Ν. Χανίων – Κρήτη

Η εμπειρία των διακοπών σε ένα τόσο πλούσιο μέρος όπως τα Χανιά, δεν χωράει σε μια βδομάδα.

Επιλέξτε ότι ταιριάζει σε σας για τις ιδανικές διακοπές. Ένα είναι και με το παραπάνω από βέβαιο πως υπάρχει στα Χανιά η ιδανική ανταπόκριση. Και, κυρίως, μην στενοχωρηθείτε αν δεν προλάβετε να κάνετε όλα όσα θέλατε: Είναι σίγουρο πως στα Χανιά θα ξαναρθείτε!

Με βάση την πόλη των Χανίων λοιπόν ξεκινάμε για επτά εναλλακτικές διαδρομές και κατευθύνσεις, ώστε να γνωρίσουμε κατά το δυνατόν καλύτερα μια από τις πιο πλούσιες σε αξιοθέατα περιοχές της Ελλάδας.

Πρώτος προορισμός η παραλία στα Φαλάσαρνα, μια από τις μεγαλύτερες του νομού. Aπέχει 59 χιλιόμετρα και βρίσκεται δυτικά των Χανίων, ενώ για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται να διαθέτει μεταφορικό μέσο.

Διασχίζουμε την βόρεια ακτογραμμή των Χανίων, περνάμε μέσα από τη φύση και τα μικρά χωριουδάκια, ενώ λίγο πριν την Κίσσαμο, κατευθυνόμαστε αριστερά. Υπάρχουν παντού κατευθυντήριες πινακίδες και δεν κινδυνεύουμε να χαθούμε.

Ένα κατάφυτο τοπίο, παχιά, ξανθή αμμουδιά και καταγάλανη θάλασσα για όσο φτάνει το μάτι. Ένα μεγάλο μέρος της ακτής είναι οργανωμένο, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως υπάρχει και άπλετος, ελεύθερος χώρος, ακόμα και για όσους θέλουν να απομονωθούν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης.

Αξίζει να μείνει κανείς στην παραλία ως τη δύση, για να απολαύσει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος «βουτά» στο νερό ακριβώς μπροστά στον ορίζοντα…

Η περιήγηση στα Χανιά συνεχίζεται με μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, το Ελαφονήσι.

Η εξωτική ομορφιά της περιοχής, με τους αμμόλοφους, τους κέδρους, τα λευκά κρινάκια, τα μαύρα βράχια, τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, τα καταγάλανα νερά και την ολόλευκη άμμο, δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης που αξίζει να δείτε από κοντά.

Η παραλία απέχει περί τα 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και για να την προσεγγίσετε θα διασχίσετε την ενδοχώρα των Χανίων, μια κατάφυτη περιοχή με πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και μνημεία της φύσης.

Περάστε από τα Τοπόλια, αμέσως μετά το τούνελ, και θαυμάστε από ψηλά το απόκρημνο φαράγγι των Τοπολίων, ενώ στους ήχους της φύσης ακούγεται και ο ποταμός Τυφλός, να κυλά γαλήνια. Στην αρχή του στενού τμήματος του φαραγγιού και κοντά στα Τοπόλια βρίσκεται το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και ένα εκκλησάκι κτισμένο στην είσοδο του.

Εκεί θα φτάσετε ανεβαίνοντας από το δρόμο τα σκαλιστά στο βράχο σκαλοπάτια. Η κεντρική του αίθουσα έχει ύψος 20 μέτρα και διάμετρο 70, ενώ αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε μάλιστα και έναν μυθικό Μονόκερο να σχηματίζεται από έναν βράχο και έναν σταλαγμίτη! Ο θρύλος λέει ότι από το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας  πέρασε ο Άγιος Γεώργιος και πως μάλιστα ένα σημάδι στο βράχο είναι από το πέταλο του αλόγου του.

Λίγο πριν το Ελαφονήσι, βρίσκεται η Μονή Παναγιάς Χρυσοσκαλίτισσας, ένα κατάλευκο μοναστήρι, χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων με απέραντη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το ένα από τα 90 σκαλιά, που είναι σκαμμένα στο πέτρωμα και οδηγούν στη κορυφή είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά αυτό το χρυσό σκαλοπάτι μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι!

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά στα βορειοδυτικά του νομού αυτή τη φορά, βρίσκεται ακόμα μία από τις εξωτικής ομορφιάς παραλίες των Χανίων, ο Μπάλος.

Πρόκειται για ένα από εκείνα τα τοπία που βλέπει κανείς μια φορά στη ζωή του και που όταν τα αντικρίζει αισθάνεται την κλισέ έκφραση «το μεγαλείο της φύσης» να αποτυπώνεται πλήρως.

Ένας μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα οριοθετεί μια αμμώδη λιμνοθάλασσα με τιρκουάζ νερά που θα σας αφήσουν άφωνους! Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε το Μπάλο από την ξηρά, προετοιμαστείτε για οδήγηση περίπου μιάμισης ώρας σε –σχετικά βατό στο μεγαλύτερο μέρος του- χωματόδρομο και στη συνέχεια κατάβαση από το μονοπάτι, διάρκειας περίπου ενός τετάρτου. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στην ανάβαση, ειδικά μετά από μια μέρα με παιχνίδι στην καταπληκτική παραλία, όμως αξίζει τον κόπο να μην «θυσιάσετε» την πανέμορφη θέα από την κορυφή για χάρη της άνεσής σας. Διαφορετικά, για να επισκεφθείτε το Μπάλο, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες, συνδυάζουν την παραλία και με το νησάκι της Γραμβούσας και την δική του υπέροχη παραλία και αναχωρούν από την Κίσσαμο.

Φραγκοκάστελλο:  Σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που κτίστηκαν δίπλα στο περίφημο μεσαιωνικό κάστρο, που συνοδεύουν θρύλοι και παραδόσεις.

Οι Δροσουλίτες  που οι ντόπιοι λένε ότι φαίνονται στον κάμπο γύρω από το κάστρο κάθε χρόνο στα τέλη της άνοιξης, υποτίθεται πως είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μια φονική μάχη που διεξήχθη εκεί. Καθώς το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί κι έχει ασχοληθεί μαζί του και η επιστήμη, οι επιστημονικές εξηγήσεις το αποδίδουν σε αντικατοπτρισμό ή οφθαλμαπάτη.

Το Φραγκοκάστελλο χτίστηκε το 1371-74 από τους Βενετούς, αλλά σύμφωνα με την παράδοση, χτιζόταν την ημέρα από τους Βενετούς στρατιώτες και το βράδυ οι Σφακιανοί με αρχηγούς τους έξι αδελφούς Πατσούς γκρέμιζαν ότι είχε χτιστεί. Τελικά οι Βενετοί συνέλαβαν και εκτέλεσαν τους αδελφούς Πατσούς και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κάστρο. Εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο, η παραλία του Φραγκοκάστελλου, αλλά και οι γειτονικές Βάταλος, Κούτελος και Ορθή Άμμος, περιμένουν τους ταξιδιώτες.

Χώρα των Σφακίων: Είναι το λιμάνι των Σφακίων, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την αγριότητα του τοπίου και στην οποία κυριαρχούν οι Μαδάρες, οι γυμνές κορυφές των Λευκών Ορέων.

Βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Ίμπρου, ενός από τα μεγαλύτερα φαράγγια της περιοχής.

Από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, όπου καταλήγει το Φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και τη Σούγια, την Παλαιοχώρα, και τη Γαύδο. Οι παραλίες της Χώρας προσεγγίζονται με τα πόδια, όπως και μερικές από τις γύρω ακτές, ενώ καΐκια ή και το πλοίο μεταφέρει τους επισκέπτες στις υπόλοιπες: Ίλιγγας, Μάρμαρα, Γλυκά Νερά, Άγιος Παύλος, μερικές μόνο από αυτές. Το φρούριο Σφακίων βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Χώρας και χτίστηκε από τους Ενετούς. Διάφοροι θρύλοι και ιστορίες, μιλούν γι’ αυτό, όπως αυτή της «Χρυσομαλλούσας» που λέει πως κάποτε, ο αξιωματικός του φίλησε τη χρυσομαλλούσα Κρητικιά που συνάντησε στη βρύση μαγεμένος από την ομορφιά της και όταν εκείνη τον χτύπησε, της έκοψε τα μαλλιά με το σπαθί του!

Επιμέλεια Φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας

 

Δείτε και αυτά