Έτσι θα γίνει το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και παραδίδει τις μελέτες που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δικαστικών Μεγάρων σε Λάρισα και Καρδίτσα, με θεαματικά αποτελέσματα ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την  εκπομπή CO2 και τη λειτουργικότητα των κτιρίων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε μετά από συνεννόηση με τον Υπουργείο Δικαιοσύνης να «ωριμάσει» τα δύο έργα,  εκπονώντας τις αναγκαίες μελέτες  ώστε τα έργα να πάρουν  το δρόμο της υλοποίησης. «Η  άριστη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα οδηγεί σε απτά, μετρήσιμα και δημιουργικά αποτελέσματα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είχαμε συμφωνήσει με τον Υπουργό, να υπερβούμε γραφειοκρατικά εμπόδια και  διοικητικές αγκυλώσεις του παρελθόντος για τον εκσυγχρονισμό των  κτιριακών υπηρεσιών της Δικαιοσύνης σε Λάρισα και Καρδίτσα. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες, αναλάβαμε  να εκπονήσουμε όλες τις υποστηρικτικές εργασίες και παραδίδουμε τις μελέτες  για να μπορέσουν  επιτέλους να αναβαθμιστούν τα δύο κτίρια. Με τη συνεργασία, λύνουμε χρόνια προβλήματα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επισημαίνει: ««Στην πρώτη μας συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για τα Δικαστικά Μέγαρα της Καρδίτσας και της Λάρισας αναλάβαμε μια δέσμευση. Να υπερβούμε όλα τα εμπόδια και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της δικαιοσύνης στη Θεσσαλία. Με τη χρηματοδότηση των υποστηρικτικών μελετών  από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, όσο και για το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας  και κάνουμε το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της Δικαιοσύνης στην περιφέρειά μας. Με την ίδια αποφασιστικότητα και με συνέπεια απέναντι στους Θεσσαλούς θα υλοποιήσουμε βήμα – βήμα όλα τα επόμενα στάδια που απαιτούνται, για την ανάπτυξη σύγχρονων, λειτουργικών υποδομών. Υποδομές αντάξιες των προσδοκιών των συμπολιτών μας».

Το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Το κτίριο άρχισε να οικοδομείται το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1972.  Το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων του Μεγάρου είναι 11.735 τ.μ. Αναπτύσσεται σε εφτά  επίπεδα , με δύο  υπόγειους και πέντε  υπέργειους ορόφους.  Διαθέτει έξι  Δικαστικές Αίθουσες και φιλοξενεί το σύνολο των Δικαστικών Υπηρεσιών για την Π.Ε. Λάρισας.  Αν και υπερσύγχρονο για τα μέτρα της εποχής στην οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, σήμερα είναι  ένα κτίριο καταπονημένο και σε οριακή κατάσταση, στην έκτη πλέον δεκαετία της ζωής του.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, φωτοβολταικό σύστημα, φωτιστικά τεχνολογίας Led,  σύστημα μηχανικού αερισμού, συστοιχία αντλιών θερμότητας με νέες τερματικές μονάδες, εξωτερικά σκίαστρα, αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση κελύφους και μόνωση δώματος.

Το σύνολο των παρεμβάσεων στα συστήματα οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σε κατηγορία Α, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων στο κέλυφος οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σε κατηγορία Δ.

Με τις παρεμβάσεις, στο αναβαθμισμένο  κτίριο επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών CO2 κατά 83% και εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 79%. Το λειτουργικό κόστος  μειώνεται  από τα 203.176,90 ευρώ στα 22.457,20 ευρώ και η κατανάλωση καυσίμων από 208,9  KWh/m2  σε 30,6 Kwh/m2.

 

Το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1934 και ολοκληρώθηκε το 1954. Το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων του Μεγάρου είναι 2.530 τ.μ. Αναπτύσσεται σε δύο  επίπεδα, ισόγειο και όροφο. Διαθέτει τρεις  Δικαστικές Αίθουσες και φιλοξενεί τη Στέγη Ανηλίκων στο ισόγειο.  Λόγω παλαιότητας, το κτίριο χρήζει μελέτης και βελτιστοποίησης, προκειμένου να καταστεί ενεργειακά αποδοτικότερο.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, φωτοβολταικό σύστημα, φωτιστικά τεχνολογίας Led,  σύστημα μηχανικού αερισμού, συστοιχία αντλιών θερμότητας, αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, εσωτερική μόνωση κελύφους και μόνωση κάτω από την οροφή.

Το σύνολο των παρεμβάσεων στα συστήματα οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σε κατηγορία Α, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων στο κέλυφος οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σε κατηγορία Γ.

Με τις παρεμβάσεις, στο αναβαθμισμένο  κτίριο επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88,1% και εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 75,9%. Το λειτουργικό κόστος μειώνεται  από  72.564  ευρώ σε 9.894,20 ευρώ και η κατανάλωση καυσίμων από 245,9  KWh/m2  σε 35 Kwh/m2.

 

 

Δείτε και αυτά