Πρόβλημα το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια – Τι συμβαίνει στη Λάρισα

Ανακοινώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ο απολογισμός για το έτος 2019 σχετικά με τις δράσεις του. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η αυξανόμενη προσέλευση ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης πέρα από τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή / και τα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα λοιπόν με τον απολογισμό «Συνολικά τα προγράμματα κατά το 2019 παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περίπου 900 διαφορετικά άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος (892 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων τα 558 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και τα 334 μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος).

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες από τα προγράμματα (υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας) ήταν ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές και έφτασε τα 2590 διαφορετικά άτομα.

Σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του απολογισμού αξίζει να σημειωθούν:

  • Η αυξανόμενη προσέλευση ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης πέρα από τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή / και τα τυχερά παιχνίδια.
  • Η συνέχιση προσελεύσεων ανθρώπων όχι μόνο με το παραδοσιακό προφίλ εξάρτησης, αλλά και ανθρώπων που, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ή και εξάρτησης, διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο λειτουργικότητας.

Επιπλέον, όσο αφορά στα ποιοτικά δεδομένα που προκύπτουν από το παραγόμενο έργο των προγραμμάτων κατά το 2019 προκύπτουν τα εξής:

  • Η εμβάθυνση των δράσεων επανένταξης που αξιοποιούν τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
  • Η εμβάθυνση των κοινοτικών δράσεων με έμφαση στον πολιτισμό και στην ιστορία στα προγράμματα οι οποίες συμβάλλουν στη λειτουργική διαδικασία κοινωνικής ένταξης των μελών των προγραμμάτων.
  • Ο συνδυασμός της παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με ιδιαίτερα χαμηλό ετήσιο κόστος των προγραμμάτων.
    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον απολογισμό των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το 2019:

Απολογισμός Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας 201

γραφημα-απθ

 

γραφημα2-απθ

γραφημα3-απθ

γραφημα4-απθ

γραφημα5-απθ

γραφημα6-απθ

Δείτε και αυτά