Στα χνάρια των βοσκών. Απ’ τα λιβάδια μέχρι την Πίνδο…

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η μετακίνηση  των κτηνοτρόφων από τα πεδινά λιβάδια στα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου.  Μια συνήθεια που κρατά από την αρχαιότητα, όταν οι νομάδες έφευγαν από τον κάμπο για της εύφορες ορεινές περιοχές. Ατελείωτα καραβάνια με τα ζωντανά, οικογένειες που κουβαλούσαν το βιός τους μετακόμιζαν στα ορεινά λιβάδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Πάνε αρκετές δεκαετίες που η ζωή έχει αλλάξει, όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και ελάχιστοι είναι εκείνοι που αφήνουν την οικογένεια τους φεύγουν με το κοπάδι στα ορεινά. Τα ζώα μεταφέρονται με τα φορτηγά. Το BestofLarissa βρέθηκε σε ένα θεσσαλικό χωριό και κατέγραψε την διαδρομή μέχρι τα ορεινά της Νοτιοκεντρικής  Πίνδου.

Νωρίς το πρωί ο Χρήστος, βλάχος και κτηνοτρόφος από πάππου προς πάππου, φορτώνει το κοπάδι στο φορτηγό και στην καρότσα μαζί με τα σκυλιά και τα άλογα. Στο αγροτικό αυτοκίνητο, το οδηγεί ο ίδιος, έχει βάλει όλα τα απαραίτητα που θα του χρειαστούν στο βουνό για τρεις μήνες που θα λείψει . Μαζί του η κυρά Αγγελική, η ογδοντάχρονη μητέρα του .

Μετά από τρεις ώρες ταξιδιού το φορτηγό ακολουθεί ένα ορεινό χωματόδρομο που θα το οδηγήσει τρία χιλιόμετρα από την στάνη. Εκεί θα ξεφορτώσουν τα ζώα και ο βοσκός θα τα οδηγήσει στην καλοκαιρινή τους κατοικία . Το τοπίο μοναδικό καταπράσινο με άφθονα νερά, ιδανικός χώρος για τα κοπάδια, αν αναλογιστούμε ότι στον κάμπο την ιδία ώρα το θερμόμετρο δείχνει 34 βαθμούς .

Η κυρά Αγγελική με την βοήθεια της ξαδέλφης της Αρετής και του γιου της Αντώνη, που ήρθαν από το χωριό να βοηθήσουν, ταχτοποιούν τα πράγματα. Το άρμεγμα των ζωών γίνεται το πρωί και το απόγευμα, μέρος από το γάλα ο Χρήστος το δίνει στον έμπορο το άλλο η κ. Αγγελική θα το φτιάξει φέτα, γιαούρτι σαν τον παλιό καιρό. Ο χρόνος κυλάει εδώ με δικούς του ρυθμούς , άλλωστε κανείς δεν ασχολείται μαζί του αφού αν δεν γίνουν οι δουλείες της ημέρας  κανένας δεν πάει για ύπνο. Και αυτό μέχρι το φθινόπωρο…

Φωτορεπορτάζ – Βίντεο Λεωνίδας Τζέκας

Δείτε και αυτά