Δώρα Μπλιούμη: Αυτά έγιναν σε ένα χρόνο από τη ΝΔ

Της Δώρας Μπλιούμη*

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που κάθε μέλος της Αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παραλάμβανε δια χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη έναν παχυλό μπλε φάκελο με στόχους, πρόγραμμα δράσης και σχέδιο πρωτοβουλιών ανά Υπουργείο, όπως σχεδιάστηκαν από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εγκαινιάζοντας, συνάμα, ένα επιτελικό σχήμα διακυβέρνησης.

Ως τέως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί κυβέρνησης  Αντ. Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιεράρχησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στην κορωνίδα της Ατζέντας της  Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας μεταξύ των 12 Στρατηγικών επιλογών της τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, λιτού και αποτελεσματικού στην υπηρεσία του πολίτη.

Στις 8 Ιουλίου 2019 συστήνεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθέτει στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμοδιότητες  και Υπουργού Επικρατείας, προκειμένου να παρακολουθεί και ο ίδιος στενά την πορεία του έργου.

Ο μπλε φάκελος της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθετε στις Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες τη

  • Δημιουργία ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
  • Δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων και σχετικής πύλης/εφαρμογής
  • Διεύρυνση εγγράφων και υπηρεσιών που τα ΚΕΠ μπορούν να εξυπηρετήσουν και απλοποίηση διαδικασιών για ζητούμενα έγγραφα
  • Επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ, ώστε να μεταφερθεί εκεί το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου
  • Ηλεκτρονική εγγραφή στο Ληξιαρχείο για κάθε γέννηση παιδιού, αυτόματη απόκτηση ΑΜΚΑ, εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και λήψη τυχόν επιδομάτων
  • Διαλειτουργικότητα Μητρώων
  • Σταδιακή κατάργηση πιστοποιητικών και ηλεκτρονική αναζήτηση των συχνότερα χρησιμοποιούμενων πιστοποιητικών από την δημόσια διοίκηση και όχι από τους πολίτες (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, κ.λπ.)
  • Ταυτότητες με «ψηφιακή διάσταση», καθώς οι πολίτες θα τις χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες
  • Ψηφιοποίηση εγγράφων που παρέχονται σήμερα από τα ΚΕΠ
  • Δημοσίευση Εθνικής Στρατηγικής Ανοικτών Δεδομένων
  • Υλοποίηση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης μέσω της ενιαίας αρχιτεκτονικής των πληροφοριών που αφορούν πολίτες και επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Αυτόματη πιστοποιημένη καταχώρηση στοιχείων από πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών σε πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου με βάση προδημοσιευμένα πρότυπα, ώστε να μην απαιτείται η συχνή καταχώρηση των ίδιων στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων στα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου χειρωνακτικά
  • Αυτόματη αναζήτηση των στοιχείων που απαιτεί η νομοθεσία, έτσι ώστε να καταργηθεί η προσκόμιση δικαιολογητικών που απαιτούνται καθημερινά από επιχειρήσεις και εκδίδονται από πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου
  • Ηλεκτρονική Υπεύθυνη δήλωση ή Εξουσιοδότηση
  • Ευρύτερη εθνική στρατηγική για το 5G

Κατά τον διαδράμοντα χρόνο, η υγειονομική κρίση λειτούργησε για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως επιταχυντής για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αφού ωσάν άλλος  Σπύρος Λούης, κάθε στέλεχος του Υπουργείου Ψ.Δ. κατέβαλε τα μέγιστα στον Μαραθώνιο της Κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, ενσκύπτοντας  στις καθημερινές ανάγκες κάθε πολίτη.

Gov.gr, Ακαδημία Πολιτών, αναδιαμόρφωση ΚΕΠ, ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη, διαλειτουργικότητα, αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεση μητρώων, open data αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, το μόσχευμα για την αναζωογόνηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Τώρα είναι καθήκον όλων μας, κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενου, κάθε επιχείρησης, κάθε οργανισμού να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί το μόσχευμα συμβατό με τον λήπτη. Ας μη λησμονούμε πως #Ενωμένοι_Μπορούμε# να πετύχουμε το όραμα της #Ισχυρής_Ανάπτυξης# αρκεί να πορευτούμε με κουλτούρα ατομικής ευθύνης και άοκνης προσωπικής προσπάθειας σε μια Ελλάδα που διαμορφώνει το μέλλον της με σεβασμό στην ιστορία της αλλά και με γνώμονα τις συνθήκες του παρόντος.

Ο δρόμος για την Ψηφιακή Σύγκλιση της Ελλάδας έχει ανοίξει. Η πορεία έχει σχεδιαστεί στρατηγικά και σύντομα το new public management της Ελλάδας θα συγκαταλέγεται στις «καλές πρακτικές» για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης των χωρών. Συνεχίζουμε, γιατί #Μπορούμ-e#.

*Η Δώρα Δ. Μπλιούμη είναι Συντονίστρια «Απλούστευσης Διαδικασιών, Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας

Δείτε και αυτά