Μπορεί ένας δρόμος να αρχίζει από την αρχαιότητα και να φτάνει στον σύγχρονο κόσμο ακόμα και σήμερα το ίδιο γευστικός και θρεπτικός; Όταν αφορά στο μέλι τότε σίγουρα ναι….
Φωτορεπορτάζ – Βίντεο Λεωνίδας Τζέκας
Το μέλι, ποτό και τροφή των θεών – νέκταρ και αμβροσία -, κατείχε σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.
Η Μέλισσα θεοποιείται. Είναι η νύμφη, στην οποία η Ρέα παρέδωσε νήπιο τον «Κρητογεννή» Δία, τον οποίο ανέθρεψε με γάλα και μέλι στο Δικταίο άντρο της Κρήτης, ενώ επίσης Μέλισσα λεγόταν και η νύμφη που ανακάλυψε την τέχνη της μελισσοκομίας και την παρασκευή του υδρόμελου, ενώ αργότερα την δίδαξε στον μελισσοκόμο Αρισταίο, ημίθεο, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στους ανθρώπους αυτή τη γνώση. Η Μέλισσα είναι η τροφός του πατέρα των Θεών Δία, που αποκαλείται ακόμα Μελισσεύς και Μελισσαίος και το υδρόμελο (=νέκταρ) αποτελούσε τη τροφή των Ολύμπιων Θεών.
Στην Οδύσσεια αναφέρεται το «Μελίκρατον», κράμα μέλιτος και γάλακτος, το οποίον έπιναν ως εκλεκτό ποτό. Εκτός από τον Όμηρο υπάρχει μια πλούσια αναφορά σε θεατρικά και ποιητικά έργα στον Ησίοδο, Πίνδαρο, Καλλίμαχο, Απολλόδωρο, Ευριπίδη, Αρχέλαο, Αθήναιο, Ηρόδοτο και πάει λέγοντας, και από το Βυζάντιο με μοναχούς και περιηγητές και λογοτέχνες μέχρι τις μέρες μας.
***
Το Best Of Larissa είχε την τύχη να βρεθεί στη διαδικασία του τρύγου ενός μελισσοκόμου, του Σπύρου Τασιά που διατηρεί την επωνυμία «Μεσ’ τα μέλια» που κερδίζει το μερίδιο που της αξίζει, στην τοπική αγορά τα τελευταία χρόνια.
***
Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να συγκομίσουμε το μέλι με δύο τρόπους: Συγκομίζοντας το μέλι κερήθρας ή Εξάγοντας το μέλι. Το μέλι κερήθρας είναι το είδος του μελιού που συγκομίζεται ακριβώς όπως το δημιούργησαν οι μέλισσες. Ο μελισσοκόμος συγκομίζει την κερήθρα που είναι γεμάτη με μέλι, κόβοντάς την με ένα μαχαίρι. Η όλη κερήθρα με το μέλι μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι. Είναι νόστιμη, θρεπτική και μπορεί να πωληθεί σε υψηλές τιμές. Ωστόσο, η συγκομιδή αυτού του τύπου μελιού απαιτεί εμπειρία, ειδική διαχείριση, παρουσία ισχυρής κυψέλης και υψηλής παραγωγής νέκταρ στην περιοχή. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι ασκούν την τυπική διαδικασία εξαγωγής μελιού για μερικά χρόνια, πριν επιχειρήσουν την παραγωγή μελιού κερήθρας.