Τελικά μήπως το νέκταρ των θεών ήταν το τσάι του Ολύμπου;
Αν ένα τσάι είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες και την μοναδική του γεύση είναι αυτό του πιο ξακουστού βουνού. Του Ολύμπου.
Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της εξόρμησής μας. Υπάρχουν αρκετοί νέοι στην Καρυά Ολύμπου που ασχολούνται πλέον επαγγελματικά με την καλλιέργειά του. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες κατάφεραν να το κάνουν ένα από τα πιο γνωστά τσάι στην Ελλάδα. Το καλλιεργούν στις πλαγιές του βουνού με φυσικές μεθόδους και παραδοσιακό τρόπο. Το συλλέγουν πολύ προσεκτικά και το απλώνουην σε αποθήκες με δίχτυα όπου και το αποξηραίνουν.
Μετά από 20 ημέρες το τσάι είναι έτοιμο. Συσκευάζεται και φεύγει για την αγορά. Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Το τσάι της περιοχής ανήκει στο γένος Sideritis Scardica έχει αντιβακτηριδιακές , αντιφλεγμονώδεις , αντιοξειδωτικές και πολλές άλλες ιδιότητες . Μελέτες έδειξαν οτι δρα κατά της νόσου Αλτσχαιμερ.
Φωτορεπορτάζ Λεωνίδας Τζέκας