Ένας τρόπος διακοπών, όχι συνηθισμένος
Πέρυσι τέτοιο καιρό βρισκόμασταν εκτός Ελλάδας, γράφοντας χιλιόμετρα μέχρι τη μακρινή Ισλανδία. Έχουμε ήδη αναλύσει τους τρόπους που καταφέραμε να κάνουμε όσο το δυνατόν οικονομικότερο ένα τέτοιο ταξίδι (εδώ). Βασικό εργαλείο και επένδυση ουσιαστικά για τα ταξίδια μας αποτέλεσε από τότε η οροφοσκηνή μας. Ξέρετε, αυτό το πράγμα που μοιάζει σαν πλατιά μπαγκαζιέρα πάνω στο αυτοκίνητό μας, ανοίγει σαν φυσαρμόνικα προς τα πάνω, και μας επιτρέπει να κοιμόμαστε κυριολεκτικά οπουδήποτε επιτρέπεται.
Όχι και τόσο σύνηθες στην Ελλάδα, έτσι; Κι εμείς κατά τύχη την ανακαλύψαμε, πλέον όμως δεν την αποχωριζόμαστε! Πάμε να δούμε περί τίνος πρόκειται, μιας και έχουμε δεχτεί αρκετές ερωτήσεις ήδη.
Τι είναι μία οροφοσκηνή
Όπως λέει το όνομά της, η οροφοσκηνή (σκηνή οροφής) είναι μια σκηνή που τοποθετείται στις μπάρες του αυτοκινήτου. “Δένει” δηλαδή στο όχημα όπως η μπαγκαζιέρα. Ζυγίζει, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος, από 30 ως 70 κιλά, βάρος δηλαδή που όλα τα οχήματα επιτρέπουν για φόρτωση στις μπάρες τους.
- “Και πώς αντέχει, αν ανέβουμε δύο – τρία άτομα πάνω; Δεν υπάρχει πρόβλημα;”
Ερώτημα που μας ήρθε κι εμάς αυθόρμητα, τότε. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι μιλάμε για “δυναμικό” βάρος, όταν αναφέρεται το μέγιστο βάρος που μπορεί να φορτώσει κανείς στην οροφή του αυτοκινήτου. Δηλαδή αφορά το εν κινήσει όριο, όχι όταν είναι σταματημένο. Εν στάσει (το “στατικό” βάρος) είναι πολύ παραπάνω αυτό το όριο, εκατοντάδες κιλά, άρα μην ανησυχείτε!
Ποια είδη υπάρχουν
Δύο είναι οι κατηγορίες: Οι hard shell και οι soft shell. Οι πρώτες είναι με πολυεστερική βάση και άνω πλευρά (σκεπή), ενώ οι δεύτερες είναι σαν κλασικές σκηνές “χτισμένες” πάνω σε πολυεστερική βάση.
Όσον αφορά τις hard shell :
- Έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτατης διαδικασίας “άνοιγμα – κλείσιμο” (Δείτε σχετικό βίντεο εδώ). Κυριολεκτικά δευτερόλεπτα στο άνοιγμα, και λίγο παραπάνω στο κλείσιμο. Η δική μας οροφοσκηνή χρειάζεται μανιβέλα, οι καινούριες είναι αυτόματες με μπουκάλες.
- Βολεύουν πολύ σε καθημερινή μετακίνηση από μέρος σε μέρος.
- Δεν επηρεάζονται καθόλου από τη βροχή, μιας και η οροφή τους είναι πολυεστερική.
- Είναι πιο αεροδυναμικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για κατανάλωση καυσίμου.
- Το μεγαλύτερο μείον τους είναι η τιμή. Μια καινούρια οροφοσκηνή αυτού του τύπου κοστίζει από 2000 ευρώ και πάνω, ανάλογα τη μάρκα, το μέγεθος κτλ.
Από την άλλη, οι soft shell σκηνές οροφής:
- Είναι σαφώς φθηνότερες, καθώς μπορεί κανείς να βρει καινούρια από 800 ευρώ.
- Χρειάζονται πιο πολύ χρόνο στο άνοιγμα – κλείσιμο, καθώς ξεδιπλώνουν ουσιαστικά πάνω στο αυτοκίνητο, και ανοίγουν σαν σκηνές εδάφους. Αυτό μπορεί για κάποιους να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν ο καιρός δεν βοηθάει.
- Θα πρέπει να είστε σίγουροι για την ποιότητα και αδιαβροχοποίηση του τεντόπανου, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως σε περίπτωση έντονης βροχής.
- Είναι συνήθως πιο ευρύχωρες.
- Χρειάζονται χώρο πέραν των διαστάσεων του αυτοκινήτου, καθώς ξεδιπλώνουν και η σκάλα είναι και το ένα τους στήριγμα. Αυτό ίσως παίζει το ρόλο του σε κάτι σημαντικό, όπως θα πούμε παρακάτω.
Γιατί να αγοράσω οροφοσκηνή;
Θα λέγαμε ότι οι οροφοσκηνές αποτελούν το συνδυασμό των πλεονεκτημάτων του κάμπινγκ με κάποια περισσότερη άνεση και καθαριότητα, καθώς και την ευκολία της μετακίνησης και διανυκτέρευσης οπουδήποτε παρκάρει το αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να βρείτε μέρος κάτω, να το καθαρίσετε και να στήσετε σκηνή. Απλά την ανοίγετε, κατεβάζετε τη σκάλα και είστε έτοιμοι.
Ειδικότερα, μιλώντας για τις hard shell, μας έχει εξυπηρετήσει απίστευτα το γεγονός ότι δεν κοιμόμαστε στο έδαφος. Η σκηνή διαθέτει κανονικό στρώμα πάχους 7-8 εκατοστών, έχουμε πάντα μέσα μαξιλάρια και είδη ύπνου και, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, κοιμόμαστε άνετα.
Στο εξωτερικό κυρίως υπάρχουν δεκάδες επιλογές και για επιπλέον ανέσεις, όπως κουβούκλιο που προστατεύει και το χώρο της σκάλας από βροχή και ήλιο και δημιουργεί ουσιαστικά το δικό σας χώρο δίπλα στο αυτοκίνητο. Ανάλογα την όρεξη και το χρήμα, πάντα.
Κι αν απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ;
Το οποίο όντως απαγορεύεται, βάσει νόμου, στη χώρα μας. Για άλλες χώρες οι αντίστοιχοι νόμοι ποικίλουν, ρωτήστε μας αν ενδιαφέρεστε για κάποιο συγκεκριμένο προορισμό.
Παρόλα αυτά, η διανυκτέρευση σε οροφοσκηνή δεν θεωρείται κάμπινγκ. Θεωρείται ύπνος στο αυτοκίνητο, το οποίο και επιτρέπεται στην Ελλάδα.
Όμως, αναφερθήκαμε πιο πάνω στις soft shell σκηνές, ότι ουσιαστικά υπερβαίνουν τις διαστάσεις του αυτοκινήτου. Αυτό θεωρητικά σημαίνει κάμπινγκ, αυτό έχουμε καταλάβει τουλάχιστον μετά από ψάξιμο της νομοθεσίας. Εφόσον δεν υπερβαίνει το πλάτος του οχήματος, είστε τυπικά καλυμμένοι. Δηλαδή, μία hard shell που ανοίγει προς τα πάνω είναι παντού “νόμιμη”, αφού ακόμα και οι πιο μεγάλες δεν εκτείνονται πέραν του νοητού ορίου των καθρεφτών. Όταν όμως η σκηνή ανοίγει ξεδιπλώνοντας, βγαίνει εκτός αυτών των ορίων, στηρίζεται στη σκάλα και τυπικά θεωρείται κάμπινγκ. Αν κάποιος αναγνώστης ξέρει καλύτερα το νόμο, ας μας διορθώσει, για καλύτερη πληροφόρηση.
Πού θα αγοράσω μία οροφοσκηνή;
- Η δική μας οροφοσκηνή είναι James Baroud, από τις κορυφαίες παγκοσμίως, εξαιρετικά ανθεκτική και σκληροτράχηλη.
- Μετά από σχετική αναζήτηση, σας προτείνουμε και τις Tentbox. Έρχονται με δωρεάν μεταφορικά απευθείας στο σπίτι σας και είναι πολύ δημοφιλείς στην Αγγλία και τη βόρεια Ευρώπη.
Εξετάστε τα οικονομικά, τις προτεραιότητές σας και τον τύπο ταξιδιών που κάνετε. Αν σας ταιριάζει, μια οροφοσκηνή προσφέρει απίθανες αναμνήσεις!
Για τυχόν απορίες, παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο, σας περιμένουμε στα σχόλια
- Πηγή: AK Travelife
- Ετικέτες: A&K Travelife, αυτοκίνητο, οροφή, σκηνή