Η Λίμνη Κάρλα τα τελευταία χρόνια με την ανασύστασή της αρχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τους υγροβιότοπους. Το Best Of Larissa βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα… παρατήρησε.
Φωτορεπορτάζ Λεωνίδας Τζέκας
Η βιολόγος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία από το 2010 κατέχει τη θέση της προέδρου στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, Δέλτα Πηνειού, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία του οικοσυστήματος. Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Θεσσαλία
εξήγησε ότι η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας δεν είναι άγνωστη έννοια για τον Φορέα Διαχείρισης, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. «Πρόσφατα είχαμε τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών, κάτι που αποτελεί μία από τις βασικότερες δουλειές μας. Αυτό είναι το επιστημονικό κομμάτι του αντικειμένου μας. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την ορνιθοπανίδα στις προστατευόμενες περιοχές. Ύστερα κάνουμε reporting, δηλαδή στέλνουμε τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το οποίο εποπτευόμαστε και στη συνέχεια εμπλουτίζονται οι βάσεις δεδομένων της Κομισιόν. Για τις μεσοχειμωνιάτικες παρατηρήσεις συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ φέτος διεξήχθησαν υπό τον συντονισμό ευρωπαϊκής ομάδας, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και τα στελέχη του Φορέα, που είναι επιστήμονες με εμπειρία και γνώσεις».
Φέτος στην Κάρλα παρατηρήθηκαν δεκάδες είδη, για τα οποία η κ. Κάγκαλου τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι όσο ο υδροβιότοπος της Κάρλας αποκτά σταθερότητα, τόσο αυξάνεται και η ποικιλότητα των πτηνών που διαχειμάζουν. Το ζητούμενο είναι να βρίσκουν τροφή και ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης το διάστημα που επισκέπτονται την περιοχή. Γενικότερα οι συνθήκες του οικοσυστήματος παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η στάθμη του νερού επηρεάζει τα είδη, που μπορούν να σταθούν. Άλλα πουλιά βρίσκουμε στο Δέλτα του Πηνειού, όπου συναντούμε μεγαλύτερους πληθυσμούς από ασημόγλαρους ή κορμοράνους και άλλα είδη βλέπουμε στην Κάρλα, όπου έχουμε π.χ. περισσότερους πελεκάνους. Στη φετινή παρατήρηση καταγράψαμε 49 είδη από υδρόβια πουλιά. Παρουσία πουλιών έχουμε και στους άλλους ταμιευτήρες, αλλά όπως και να το κάνουμε, η Κάρλα και το Δέλτα του Πηνειού είναι τα δύο πιο εμβληματικά σημεία».
- Πληροφορίες: e-thessalia.gr
- Ετικέτες: κάγκαλου, Κάρλα, λίμνη