Η διασκέδαση στη Λάρισα τραβάει την… ανηφόρα. Στο Φρούριο φυσικά

Για ποιο λόγο κάθε που νυχτώνει οι νεαροί Λαρισαίοι παίρνουν ανηφορικό δρόμο; Μα φυσικά για να ανέβουν στο Φρούριο εκεί που πλέον χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης στην πόλη. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι όλα είναι ιδανικά.

Το Best Of Larissa τους ακολούθησε και κατέγραψε μερικά στιγμιότυπα

Φωτορεπορτάζ Λεωνίδας Τζέκας

Καλή η διασκέδαση όμως καλό θα είναι όμως να γνωρίζουμε και μερικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με το Λόφο

Ο Λόφος Φρουρίου αποτελεί την ιστορική ακρόπολη της πόλεως της Λάρισας, στην Ελλάδα. Αποτέλεσε το φρούριο της πόλεως κατά την διάρκεια της Αρχαιότητας, καθώς και κατά την διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, ενώ διαθέτει αριθμό σημαντικών αρχαιολογικών τόπων.

Αποτελώντας το μοναδικό ύψωμα στην ευρύτερη περιοχή, ο Λόφος Φρουρίου κατοικείτο αδιαλείπτως από τα πρώτα χρόνια ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή της πόλεως.

Ως ακρόπολη της πόλης κατά την διάρκεια της Αρχαιότητας, αποτέλεσε την τοποθεσία των σημαντικότερων ναών, καθώς και του Πρώτου Αρχαίου Θεάτρου. Αρχαιολογικές ανασκαφές κατά την διάρκεια των νεότερων χρόνων ανακάλυψαν πρώιμη χριστιανική βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο Αχίλλειο, ένα λουτρό της πρωτοβυζαντινής περιόδου, κατάλοιπα των τειχών της πρωτοβυζαντινής περιόδου, τα οποία ανεγέρθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄ (βασίλευσε μεταξύ 527-565), καθώς και μία εκκλησία της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου κυριαρχίας, η περιοχή ήταν γνωστή ως «τρανός μαχαλάς», ενώ αποτελούσε την μοναδική ελληνική και χριστιανική συνοικία της πόλης, καθώς η υπόλοιπη κατοικούνταν από Τούρκους. Οι Οθωμανοί κατασκεύασαν μία σκεπαστή αγορά, το Μπεζεστένι, στο μέσον του λόφου, περιμετρικά του οποίου αναπτύχθηκαν η αγορά και το παζάρι της πόλης. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, το Μπεζεστένι μετατράπηκε σε οχυρό, από το οποίο η περιοχή έλαβε την σημερινή ονομασία της.

Δείτε και αυτά