Μάριος Κ. Λαζανάς

Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ
Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΙΑΣΩ

Μαρία Μέλιου
Παθολόγος Λοιμωξιολόγος
Επιμελήτρια Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Από τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κίνδυνο για τη σημερινή γενιά. Πρωτοφανή μέτρα ελήφθησαν τόσο τη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τις θυσίες όλων μας οι συνέπειες για τη χώρα μας ήταν όσο το δυνατό λιγότερες. Τίποτα δεν έχει όμως ακόμα τελειώσει.

Η επιδημία του Covid-19 έχει μπει στη ζωή μας και όλοι πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνήθειες μας ώστε να αποφύγουμε σοβαρότερες συνέπειες. Δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να είναι λίγο διαφορετικό.

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο ιός αυτός, είναι ένας αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται με τα σταγονίδια που παράγονται με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την έντονη ομιλία. Μπορεί ακόμα να μεταδοθεί όταν αγγίζουμε επιφάνειες μολυσμένες και τα χέρια εν συνεχεία ακουμπήσουν στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη μας.

Προσέχουμε όλοι λοιπόν, δεν τρίβουμε τα μάτια μας, προτιμάμε τα γυαλιά αντί για φακούς επαφής. Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό με τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος. Οι επιφάνειες πρέπει να απολυμαίνονται με χρήση διαλύματος οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1/10 και για μεταλλικές επιφάνειες οινόπνευμα 70%. Αφαιρούμε ρούχα και παπούτσια πριν μπούμε σπίτι μας. Τα ρούχα μας θα πρέπει να πλένονται στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ