Ο Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή για την τοιχογραφία του Τλούπα

Δημιουργοί της τοιχογραφίας είναι τρεις Λαρισαίοι εικαστικοί, ο Αστέριος Λάσκαρης, ο Χρήστος Λάσκαρης και η Δήμητρα Καλογήρου, που δούλεψαν υπό την επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας και μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και τον αντιδήμαρχο κ. Πάνο Σάπκα, που αξιοποίησαν την ιδέα της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου με τη σύμφωνη γνώμη της Βάνιας Τλούπα. Το εικαστικό αποτέλεσμα παραπέμπει στην κλασική φιγούρα του Τλούπα πάνω στη βέσπα του και πράγματι, θυμίζει δύο φωτογραφίες της δεκαετίας του 1950 που υπάρχουν στο αρχείο του, το οποίο επιμελείται η κόρη του.

Ο Τάκης Τλούπας με τη βέσπα του το 1953, στις Αλπεις (φωτ. ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ).

«Με σημείο αναφοράς μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος ο Τάκης Τλούπας δημιουργήσαμε μια σύγχρονη εκδοχή και ερμηνεία της προσωπικότητας του σημαντικού δημιουργού», λέει η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου. «Μια εκδοχή η οποία απορρέει από την προοδευτική αντίληψη μιας πόλης που επιθυμεί να είναι σύγχρονη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο ρόλος της τέχνης στον δημόσιο χώρο είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας».

Η φωτογραφία που ενέπνευσε την τοιχογραφία προέρχεται από ένα ταξίδι του Τάκη Τλούπα στη Γαλλία το 1953 (για να δει τον αδελφό του, τον διάσημο γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα, που ζούσε εκεί). Μένει τώρα ως παρακαταθήκη στη δημόσια μνήμη της πόλης. «Η επιλογή ενός σχολείου για την τοιχογραφία δίνει το έναυσμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσω εργασιών και προγραμμάτων, και με αφορμή τον Τλούπα, να εντρυφήσουν στην τοπική ιστορία και στο αστικό τοπίο της Λάρισας μέσω των φωτογραφιών του», λέει ο Θωμάς Κυριάκος, δραστήριο μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας και ξεναγός μου στην πόλη. «Η προσπάθεια του Τλούπα ήταν διαρκής και σημαντική», προσθέτει. «Προσπάθησε να διασώσει, μέσω φωτογραφιών, την ιστορία μας. Καθώς η τοπική ιστορία δεν συμπεριλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, θα ήταν μια καλή αφορμή να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναζήτησης από πλευράς δασκάλων και μαθητών». Το κεφάλαιο «Τάκης Τλούπας» έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στην ιστορική μνήμη και την ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας.

Δείτε και αυτά