Νέο μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Λάρισας στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Με νέο μηχάνημα γρήγορης ανίχνευσης  κορωνοϊού εξοπλίζεται το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου  «Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 271.300 € στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Δικαιούχος του έργου είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Ενισχύουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με ένα νέο μηχάνημα για τη γρήγορη ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Συνεργαζόμαστε με την 5η ΥΠΕ και τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες για την  προμήθεια  κατάλληλου εξοπλισμού, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Έχουμε εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 και κινούμαστε με σχέδιο, συνέργειες  και προγραμματισμό. Αντιμετωπίζουμε μια  πρωτόγνωρη συνθήκη, που δεν πρόκειται να εκλείψει άμεσα. Δεν εφησυχάζουμε. Ο  covid-19 δεν έχει φύγει, βρίσκεται εδώ και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση και την αποφυγή της εξάπλωσής του» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Πρόσκληση που εκδόθηκε στο ΠΕΠ.Θ με τίτλο «Ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επιδημία COVID-19 και για την βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε ανθεκτικές υπηρεσίες υγείας» Π/Υ 7 εκ. €, υποβλήθηκε από το  Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η πρόταση χρηματοδότησης του υπόψη έργου.

Το έργο αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την επεξεργασία των ύποπτων για SARS-CoV-2 κλινικών δειγμάτων. Ο Εξοπλισμός αφορά:

  1. Ένα αυτόματο ρομποτικό σύστημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλου όγκου κλινικών δειγμάτων ύποπτων για SARS-CoV-2 και το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο του γενικού πληθυσμού.
  2. Μία συσκευή PCR, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μοριακές εξετάσεις των ασθενών με Covid-19.
  3. Έξι μικροσκόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για μικροσκόπιση άμεσων και κεχρωσμένων παρασκευασμάτων από κλινικά δείγματα ασθενών με Covid-19 και τα οποία θα τοποθετηθούν στο ειδικό εργαστήριο.
  4. Δύο καταψύκτες -80o, όπου φυλάσσονται τόσο τα αρχικά βιολογικά δείγματα όλων των ασθενών που εξετάζονται για SARSCoV-2 όσο και τα RNAs που εκχυλίστηκαν από αυτά και τα οποία βρίσκονται στο ειδικό εργαστήριο.
  5. Μία ψυχόμενη φυγόκεντρος, για μικρά σωληνάρια τα οποία βοηθούν στην προετοιμασία των δειγμάτων για εκχύλιση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 και η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα δείγματα.
  6. Τέσσερα vortex για προετοιμασία των δειγμάτων για εκχύλιση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα δείγματα.
  7. Μία πλάκα θερμαινόμενη με θέση για tubes 1.5-3 ml και η οποία είναι απαραίτητη στην προετοιμασία των δειγμάτων για εκχύλιση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα δείγματα.

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας διαθέτει τους απαραίτητους χώρους και το εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία των μηχανημάτων, καθώς τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν στη θέση ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού που θα αποσυρθεί. Δεδομένου ότι το προσωπικό είναι εξοικειωμένο με τη χρήση αντίστοιχων μηχανημάτων, η μετάβασή του στη χρήση του νέου εξοπλισμού θα είναι γρήγορη.

Η προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού είναι αναγκαία προκειμένου το Εργαστήριο Μικροβιολογίας να είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας Covid-19 και λόγω του γεγονότος ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει οριστεί ως κέντρο αναφοράς για την 5η Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείο καλύπτει την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το άμεσο αναμενόμενο όφελος είναι η διαχείριση μεγαλύτερου όγκου κλινικών δειγμάτων ύποπτων για Sars-CoV-2 προκειμένου να γίνεται γρηγορότερη ταυτοποίηση αυτών και η αντίστοιχη διαχείριση των ασθενών.

 

 

 

 

Δείτε και αυτά