Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συζήτησαν για το πρωτόγνωρο καλοκαίρι

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Ένα χρόνο μετά τη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ στην πλατεία Μαβίλη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία 1.000 περίπου ατόμων, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ την Τετάρτη 26 Αυγούστου αποχαιρέτησαν αυτό το παράξενο καλοκαίρι σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε μια αθηναϊκή ταράτσα με φόντο τον Λυκαβηττό.  Το 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Πολλές φορές όμως ο διάλογος για όσα μας συμβαίνουν περιορίζεται στην ανακοίνωση άψυχων αριθμών και στατιστικών στοιχείων. Το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ επιχείρησαν να αναδείξουν βαθύτερα επίπεδα του ζητήματος που μας απασχολούν όλους. Πώς αλλάζει η πανδημία τον κόσμο; Το τέλος της κρίσης θα μας βρει σε καλύτερες κοινωνίες ή δραματικά χειρότερες; Τι έχουμε ήδη χάσει και τι θα έχει κερδίσει η ανθρωπότητα από αυτή την ιστορική περίοδο που διανύουμε όταν τελειώσει η πανδημία;
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος, ΚινηματογραφιστήςΑνδρέας ΔρακόπουλοςΠρόεδρος του ΙΣΝΒασίλης ΚεκάτοςΣκηνοθέτηςΛίνα ΡόκουΔημοσιογράφος, Συγγραφέας και Κωνσταντίνος ΤζούμαςΗθοποιός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας.

Σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν τυχερή και πέρασε πολύ ήρεμα το πρώτο κύμα. Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να «ανοίξει» για τον τουρισμό, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ‘’αυστηροί’’» ενώ για την ευθύνη της ηγεσίας δήλωσε πως «για να είμαστε δίκαιοι, το ότι λέγεται πως δεν υπάρχει στρατηγική από την πολιτική ηγεσία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ανεξαιρέτως όλες τις χώρες παγκοσμίως. Για μένα χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και αυτό είναι από τα λίγα που θα μείνουν. Είναι ένα συνεχές συναίσθημα που δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις, ποιον να πιστέψεις. Και σαφώς δε βοηθάει η έλλειψη ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο». Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΣΝ επεσήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τονίζοντας πως «δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία των δυο τομέων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χρειάζεται, επίσης, κοινωνική δικαιοσύνη».
«Ένας μονοκύτταρος οργανισμός κατάφερε να ξεγυμνώσει και να δείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος που εφαρμόζεται στις κοινωνίες μας τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ήρθε να μας δείξει το έλλειμα του ‘’εμείς’’ σε σχέση με το ‘’εγώ’’. Επιπλέον, ήρθε να μας πει για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επιδρούμε στο περιβάλλον, για το αποτύπωμα που αφήνουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε βάνδαλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος. Έχοντας παρακολουθήσει και καταγράψει την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Αυγερόπουλος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα μπορούσε να είναι case study. Έχοντας βιώσει 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα και κρίση αξιών, η πανδημία ήρθε ως επισφράγισμα της κακοδαιμονίας των τελευταίων ετών. Τώρα αναμένεται να έχουμε μια από τις μεγαλύτερες κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος αναφέρθηκε στους νέους σχολιάζοντας πως «εμάς τους νεότερους μας βαραίνει λίγο παραπάνω η ευθύνη γιατί έχουμε επίγνωση» ενώ για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ανέφερε: «Ως ευρωπαϊκή χώρα είναι φοβερό που στηριζόμαστε οικονομικώς αποκλειστικά στα πόδια του τουρισμού, τα οποία φέτος αποδείχθηκαν πήλινα. Υπάρχουν και άλλου είδους βιομηχανίες που δε στηριζόμαστε και βλέπεις ότι ο τουρισμός είναι τελικά το μόνο πράγμα που δεν είναι σίγουρο».
«Θα ήταν συνετό να έχουν αποφευχθεί δηλώσεις τύπου ο τουρισμός φέρει μικρή ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων που έχουμε τώρα και σχεδόν αποκλειστική ευθύνη φέρουν όσοι δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα», ανέφερε η δημοσιογράφος Λίνα Ρόκου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να βρούμε έναν ρυθμό. Οι πληροφορίες για τον κορωνοϊό είναι καταιγιστικές και συνεχείς. Είναι όλες αυτές χρήσιμες; Πόσες μπορούμε να καταναλώσουμε; Δημιουργείται ένα χάος».
Αναφερόμενος στην τηλεργασία, ο Ηθοποιός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζούμας δήλωσε πως «εργάστηκα λίγο από το σπίτι αλλά δε μου άρεσε καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω στο σπίτι μου αυτά που κάνω μπροστά στο μικρόφωνο, ακόμα και όταν αυτοσχεδιάζω και κινδυνεύω να εκτεθώ». Τέλος, σχετικά με τη νέα συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης ανέφερε πως «μαθαίνεις να πορεύεσαι στην ερημιά με χάρη».

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ ανανέωσαν το διαδικτυακό τους ραντεβού για το τέλος Σεπτεμβρίου στο dialogues.snf.org
Παρακολουθήστε το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα “ΔΙΑΛΟΓΟΙ στο θέρος” εδώhttps://dialogues.snf.org/el/ekdiloseis/dialogoi-sto-theros/
 Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.Σχετικά με το iMEdD
Το iMEdD είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία. Στόχος του iMΕdD είναι να δημιουργηθεί ο πυρήνας της σύγχρονης δημοσιογραφίας και μια ισχυρή κοινότητα ανεξάρτητων επαγγελματιών των media μέσα σε ένα φιλόξενο χώρο που ευνοεί τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών και νέων εγχειρημάτων, με αρωγό την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Ο οργανισμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και συνεργάζεται με την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, άλλους αντίστοιχους διεθνείς φορείς, καθώς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητά του αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, το Ideas Zone, το Incubator, το Bridge και το Lab.

Για περισσότερες πληροφορίες:
info@iMEdD.org

Δείτε και αυτά