Όλοι γνωρίζουν τον Όλυμπο για την… κατοικία των Θεών. Κάποιοι γνωρίζουν το βουνό για τις ορειβατικές δράσεις. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον Όλυμπο για τις εξαιρετικές πατάτες του. Κι όμως στους κύκλους των παραγωγών είναι ευρέως γνωστό.
Το Best Of Larissa βρέθηκε στην Καρυά Ολύμπου που είναι ένα από τα πατατοχώραφα μαζί με την Σκαμνιά και Καλλιπεύκη. Όλα αυτά τα χωριά βρίσκονται σε υψόμετρο από 900 έως 1.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα κι εκεί παράγονται ετησίως περίπου 1.500 τόνοι πατάτας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε 120 ημέρες αποφεύγονται τα φυτοφάρμακα παρά μόνο χαλκός ενώ το πότισμα γίνεται κάθε δέκα ημέρες τις νυχτερινές ώρες. Για κάθε στρέμμα χρειάζονται περίπου 300 κιλά σπόρος πατάτας της ποικιλίας Αgria για να υπάρξει στη συνέχεια παραγωγή επίσης κατά στρέμμα 2,5 με 3,5 τόνους, ανάλογα με το χωράφι.
Η συγκομιδή γίνεται από 10 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Η πατάτα βγαίνει από το έδαφος με ειδικό μηχάνημα και η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια από εργάτες και εργάτριες, αλλά και από τα μέλη της κάθε οικογένειας του παραγωγού. Αποθηκεύεται σε σκιερό χώρο σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες και στη συνέχεια διοχετεύεται στην αγορά
Φωτορεπορτάζ Λεωνίδας Τζέκας