Η απελευθέρωση της Λάρισας από τον οθωμανικό ζυγό τιμήθηκε σήμερα 31 Αυγούστου 2020. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, με την παρουσία ολιγάριθμων προσκεκλημένων, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοίό. Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Απελευθέρωσης στην πλατεία Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος Αβέρωφ.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.. Ιερώνυμος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Δαούλας.
Στην ομιλία του ο κ. Δαούλας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Θεσσαλία δεν είχε την τύχη να συμπεριληφθεί στο νέο Ελληνικό Κράτος που ανακηρύχθηκε ύστερα απ’ τον μεγαλειώδη αγώνα του 1821, γιατί την δημιουργία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους μπορεί να επέβαλε ο αγώνας του έθνους, αλλά τα όρια του τα καθόρισαν οι συνθήκες των τότε ισχυρών της Ευρώπης.
Μεγάλα τμήματα του εθνικού ελληνικού γεωγραφικού χώρου – μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία – έμειναν εκτός των ορίων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και ίσως αποτελεί και σήμερα την ουσία του Ελληνικού ζητήματος: Η μη ταύτιση δηλαδή των γεωγραφικών ορίων του κράτους με τα γεωγραφικά όρια του έθνους.
Μπορεί τελικά η απελευθέρωση της Θεσσαλίας να ήρθε σαν καρπός μόνο διπλωματικών προσπαθειών, για προσάρτηση κάνει λόγο η ιστορία, αλλά στις δεκαετίες από τη λήξη της επανάστασης του ’21, έως το 1881, είχαμε σειρά ξεσηκωμών και σκληρών ένοπλων αγώνων στη Θεσσαλία, με κύριες προσπάθειες τα έτη 1841, 1854, 1862, 1866, 1878 και ιστορικά αξιόλογες τις επαναστάσεις του 1854 και 1878.
- – Το 1854 δυστυχώς όλες οι θυσίες των αγωνιστών ήταν μάταιες και όπως ήταν φυσικό ήρθε η αποτυχία της επανάστασης. Οι μεγάλες δυνάμεις ανάγκασαν την Ελληνική Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αβοήθητη κάθε προσπάθεια, διότι τα συμφέροντά τους αυτό επέβαλαν.
- – Το 1878 η επανάσταση στην Θεσσαλία προετοιμάστηκε με επιμέλεια από τη μυστική εταιρία “Αδελφική Ένωσις”, πρόεδρος της οποίας ήταν ο λοχαγός πυροβολικού Κων/νος Ισχόμαχος. Η κίνηση αυτή όμως εκδηλώθηκε κάπως αργά, γιατί τερματίστηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος και μαζί τερματίστηκε η ελληνική εισβολή.
Η τύχη της Θεσσαλίας κρίθηκε τελικά στο Συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο του 1878 που είχε συνέλθει για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποία τερματιζόταν ο Ρωσο-τουρκικός πόλεμος και οι αντιπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων (Γερμανία – Γαλλία – Μ. Βρετανία – Αυστρουγγαρία – Ιταλία – Ρωσία) δέχθηκαν την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα.
Η τελική σύμβαση Ελλάδας-Τουρκίας, (Ιούλιος 1881), καθόριζε πλέον τα σύνορα των δύο κρατών.
Βάσει αυτών των συμβάσεων στις 31 Αυγούστου 1881 ο Ελληνικός Στρατός με επικεφαλής τον υποστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, απελευθέρωσε την Λάρισα, επέτειο την οποία σήμερα γιορτάζουμε.
Η Λάρισα βρέθηκε επι τέλους μετά από μακραίωνη Τουρκική κατοχή στην επικράτεια του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Η γνώση του επαναλαμβανόμενου ιστορικού παρελθόντος μας ως έθνους και ως λαού και η προβολή του στο σήμερα, μας δίνει τη δυνατότητα ν’ αντιληφθούμε πώς κανένας άλλος λαός, καμιά ξένη δύναμη δεν θα δώσει την αρμόζουσα λύση στα σύγχρονα εθνικά προβλήματα, αν αυτή τη λύση δεν την επιλέξει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της κάθε επετείου απελευθέρωσης διαχρονικά, άρα και της επετείου της 31ης Αυγούστου 1881.
Η Λάρισα στον ενάμιση περίπου αιώνα ελευθερίας, ακολουθώντας την γενική πορεία της χώρας, έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, ανθρώπινη και δυναμικά αναπτυσσόμενη πόλη σ’ όλους τους τομείς και αποτελεί ισχυρό πόλο ανάπτυξης.
Χρέος μας είναι η μελέτη σε βάθος της ιστορίας μας, για άντληση γνώσης και δύναμης προς χάραξη των μελλοντικών μας βημάτων ως πόλη.
Να αποτελέσει η 31η Αυγούστου, έναν ακόμη κρίκο ερμηνείας της ιστορίας του Έθνους μας και να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα για το παρόν, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας ως κράτος, λαός και έθνος….
Χρόνια πολλά σ’ όλους.»
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων. Στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων κατέθεσε ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης και εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λάρισας, Αρχηγός ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμ. Μπούρλιας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκης κ.α.
Στην εκδήλωση παρέστη η βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγ. Λιακούλη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Β. Πινακάς, εκπρόσωποι των βουλευτών Λάρισας κ.κ. Β. Κόκκαλη και Κ. Βελόπουλου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών κ.α.
- Ετικέτες: 1881, απελευθέρωση, εκδήλωση, Λάρισας